DENIS ZVIZDIĆ U AKCIJI; NOVA GLAVOBOLJA ZA DODIKA: "Čekam odgovor za buduću aktivnost i pravne mjere u cilju zaštite interesa BiH"

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić oglasio se na Twitteru porukom da čeka odgovor za buduću aktivnost i pravne mjere u cilju zaštite interesa BiH.

  • Politika

  • 23. Nov. 2020  23. Nov. 2020

  • 2

Zvizdić je u tom tvitu podijelio dokument koji je, ustvari, poslaničko pitanje upućeno Pravobranilaštvu BiH.

Zvizdić je upitao Pravobranilaštvo BiH koje pravne mjere je do sada poduzelo i šta planira poduzeti po pitanju nedavno potpisane Zajedničke izjave entiteta RS i Repulike Srbije o realizaciji Projekta hidroenergetskog sistema "Gornja Drina", koji obuhvata izgradnju tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine - Buk Bijela, Foča i Paunci.

"Da li je navedeni dokument pravno ništavan, imajući u vidu odredbe Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora, koja je osnov za reguliranje svih međunarodnih odnosa i prema kojoj "samo države imaju sposobnost da sklapaju međunarodne ugovore", odredbe Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH te imajući u vidu odluke Ustavnog suda BiH u predmetima U-1/11 i U-9/19", jedno je od Zvizdićevih pitanja.

Podsjetio je da, prema članu 13. Zakona o Pravobranilaštvu BiH, "Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine vrši poslove pravnog savjetovanja i zakonskog zastupanja BiH pred sudovima i drugim organima u BiH i inostranstvu, vrši poslove pravne zaštite imovine i imovinskih interesa BiH, njenih institucija i drugih organizacija BiH koje se finansiraju iz budžeta institucija BiH te zastupa Bosnu i Hercegovinu, njene institucije i druge organizacije pred međunarodnim sudovima, sudovima drugih država i međunarodnim arbitražama".

"Molim da mi se odgovor na postavljeno poslaničko pitanje dostavi u pisanoj formi ne kasnije u odnosu na rok od 30 dana koji je propisan članom 171. stav (2) Poslovnika Predstavničkog doma", poručio je Zvizdić.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...