TEGELTIJA BI DA SVIMA ZAČEPI USTA: Ponovo se oglasio - "Odluke sudova ne mogu biti..."

Nakon što se oglasio na Twitteru povodom najavljenog izvještaja OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju pod nazivom "Sindrom nekažnjivosti", predsjednik Viskog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija pojasnio je svoj tvit.

  • Politika

  • 23. Nov. 2020  24. Nov. 2020

  • 4

Tegeltija tvrdi da svaka osoba ima pravo da o njegovom pravu i interesu odluči nadležni tribunal u postupku koji je predviđen zakonom. Svako interferiranje (prethodno ili naknadno) nenadležnih vanprocesnih subjekata, domaćih ili stranih, u odluke nadležnih organa u postupku u direktnoj je suprotnosti sa pravom na pravično suđenje i dovodi do narušavanja tog prava, kazao je.

"Odluke nadležnih organa, bilo da su procesne ili meritorne, ne mogu biti vanprocesno osporavane, negirane ili dovođene u pitanje, bilo da se radi o nenadležnim domaćim ili inostranim vanprocesnim faktorima, jer to narušava prava građana na fer postupak i suđenje", kazao je, te dodao:

"OEBS misija u BiH ima puno pravo da, između ostalog, monitoriše sve postupke pred sudovima, tužilaštvima i disciplinskim komisijama u okviru praćenja rada pravosuđa u različitim oblastima, u cilju davanja mišljenja i preporuka opšteg karaktera, poštujući nezavisnost pravosuđa, suverenost BIH i njenih institucija, te poštujući odluke nadležnih organa u BiH. Svaki građanin ima pravo da se pouzda da će odluke nadležnih organa u postupcima, biti poštovane te da neće biti dovođene u pitanje mimo procesnih uslova predviđenih zakonom."

Podsjećamo, na Tegeltijin tvit reagovao je Šef EU Delegacije u BiH Johann Sattler sa "zbunjenim" emotikonom na što mu je Tegeltija napisao: "Gdje sam pogriješio? Odluke sudova, tužioca ili disciplinskih tribunala u individualnim slučajevima mogu biti predmet ponovnog razmtranja samo na nacionalnim sudovima i Evropskom sudu za ljudska prava u odgovarajućim postupcima. Mandat OSCE-a odnosi se na opća pitanja vladavine prava, a ne na pojedinačne slučajeve".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...