KONAČNO JE GOTOVO: Biden dobio najbolju moguću vijest, Trump pakuje kofere...

Na nacionalnom nivou, Joe Biden je na izborima dobio skoro 80 miliona glasova, dok je aktuelni republikanski predsjednik Trump osvojio 74 miliona biračkih glasova.

  • Svijet

  • 24. Nov. 2020  24. Nov. 2020

  • 0

Emily Murphy, šefica ključne savezne agencije SAD-a koja mora odobriti predsjedničku tranziciju nakon američkih izbora i priznati Joea Bidena za pobjednika, poslala je u ponedjeljak pismo adresirano na Bidena kojim ga je izvijestila da tranzicija s administracije Donalda Trumpa na novu državnu upravu može početi.

Time je Biden de facto i službeno proglašen izabranim američkim predsjednikom (de iure će to učiniti elektorski kolegij 14. decembra), a ovaj potez omogućit će mu priljev finansijskih sredstava potrebnih za kompliciran postupak prijenosa vlasti.

- Ozbiljno shvatam ovu ulogu i, zbog najnovijih događanja koja uključuju pravne izazove i potvrde izbornih rezultata, šaljem danas ovo pismo kako bih omogućila da Vam sredstva i službe budu dostupne. (...) Suprotno medijskim izvještajima i insinuacijama, moja odluka nije donesena iz straha ili favoriziranja - napisala je Murphy Bidenu.

Pismo Emily Murphy, koje je stiglo i na adresu Bijele kuće, objavio je CNN nekoliko sati nakon što je glasnogovornica njezine agencije, koja nosi naziv Uprava za opće poslove (GSA), najavila da će 30. novembra razgovarati o ovom pitanju sa predsjednicom Zastupničkog doma Kongresa i republikanskim zastupnicima u četiri odbora Zastupničkog doma na zahtjev demokrata.

Okolnosti su se u međuvremenu promijenile s obzirom na to da je izborna komisija države Mičigen, uprkos nekim najavama da to neće još učiniti, potvrdilla rezultate izbora prema kojima je u toj državi pobijedio Biden. Formalna potvrda rezultata upriličena je na sastanku koji se odvijao virtuelno. Komisija je tako potvrdila rezultate utrke u kojima je Biden tijesno pobijedio Trumpa.

S ovom potvrdom još manje je vjerovatno da će Trumpovi napori da ospori Bidenovu pobjedu tvrdeći da je u mnogim državama bilo neregularnosti i izborne prevare, za što nije ponudio relevantne dokaze, uroditi plodom.

Formalno priznavanje rezultata američkih izbora od strane GSA ključno je za prijenos vlasti s Trumpove administracije na Bidenov tim, što se smatra bitnim za nacionalnu sigurnost, odgovor na Covid-19 i za druga ključna područja.

Biden bi trebao preuzeti dužnost 20. januara.

Donald Trump se nekoliko trenutaka nakon objave iz GSA oglasio na Twitteru s tvrdnjom da je, zapravo, on inicirao proces tranzicije.

- Htio bih zahvatiti Emily Murphy na njezinoj posvećenosti i odanosti našoj domovini. Napadali su je, prijetili joj i zlostavljali je, a to nipošto ne bih poželio ni njoj ni njezinoj porodici ni zaposlenicima GSA. Mi s našom borbom nastavljamo i vjerujemo da ćemo u konačnici prevagnuti - napisao je Trump najavljujući nastavak pravne bitke, ali i kooperativnost u procesu prijenosa vlasti:

- Ipak, u najboljem interesu naše domovine, preporučujem Emily i njezinom timu da učine sve što je potrebno u pogledu inicijalnih protokola, a isto sam naredio i svom timu.

Na nacionalnom nivou, Joe Biden je na izborima dobio skoro 80 miliona glasova, dok je aktuelni republikanski predsjednik Trump osvojio 74 miliona biračkih glasova.

Također, Biden je osvojio 306 elektora u odnosu na 232 elektorska glasa koja su pripala Trumpu.

Trump, međutim, i dalje poziva republikansku stranku da se "bori" i ne dopusti demokratima da "unište dokaze" o izbornoj prevari. Međutim, od njega se polako udaljavaju čak i njegovi republikanci i pozivaju na početak postupka tranzicije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...