STIŽE ČOVJEK OD KOJEG STREPE DODIK I VUČIĆ: Ko je novi državni sekretar SAD-a i kakva je njegova veza s BiH!?

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden zvanično je imenovao prve članove vlade uoči januarskog preuzimanja predsjedavanja u Bijeloj kući. Među izabranima je Antony Blinken, budući državni sekretar, koji će na ovoj poziciji zamijeniti Mikea Pompea.

  • Vijesti

  • 24. Nov. 2020  24. Nov. 2020

  • 1

Oni koji dobro poznaju Blinkena, insistiraju na tome da je njegova posvećenost ljudskim pravima istinska i utemeljena na iskustvu. On je posinak Samuela Pisara, koji je preživio Auschwitz i Dachau i druge logore i koji je postao advokat, pisac i savjetnik Johna F. Kennedyja.

Blinken je, također, radio u Clintonovoj Bijeloj kući na intervencijama u Bosni i Kosovu.

"On je neko u Obaminoj administraciji i Bidenovom timu ko zaista razumije ulogu koju promocija i zaštita ljudskih prava može imati kao prednost za američku politiku", rekao je Rob Berschinski, koji je zajedno s Blinkenom radio kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za demokratiju, ljudska prava i rad.

On je u kampanji za demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a boravio u mesdžidu u Des Moinesu u Ajovi, gdje se, između ostalih, susreo i s Bošnjacima koji žive u Ajovi.

"Sjajan razgovor s čelnicima bosansko-američkih i muslimanskih američkih zajednica u Des Moinesu - i zadovoljan sam što sam čuo tako snažnu podršku Joeu Bidenu", napisao je Blinken 2. februara.

Kako piše "The Washington Post", zvaničnici i prijatelji kažu da su Blinkenove lekcije naučene radeći na Bosni u administraciji Clintona i bezbroj drugih pitanja nacionalne sigurnosti igraju značajnu ulogu u njegovim stavovima o tekućim problemima.

Izabrani predsjednik Joe Biden imenovat će bivšu predsjednicu američke centralne banke (FED) Janet Yellen za ministricu finansija u svojoj administraciji, objavili su u ponedjeljak "Wall Street Journal" i "New York Times" pozivajući se na izvore koji su dobro upućeni u takvu odluku.

Yellen (74) prva je žena koja je bila na čelu američke centralne banke, a također će biti i prva žena na čelu ministarstva finansija bude li nominirana i potvrđena u Senatu.

Istovremeno, bivši državni sekretar John Kerry, koji je 2015. potpisao Pariski klimatski sporazum u ime Sjedinjenih Država, iz kojeg se predsjednik Donald Trump povukao, bit će zadužen za klimu u novoj administraciji izabranog predsjednika Joea Bidena.

Dugogodišnji Bidenov senatski kolega, prijatelj i politički saveznik koji je stajao uz Bidena i u trenucima krize njegove kandidature, Kerry (74) će donijeti sa sobom utjecaj i veze koje je stekao kao vrhunski diplomata iz mandata predsjednika Baracka Obame.

Glavni arhitekt nuklearnog sporazuma s Iranom trebat će sve svoje političke vještine kako bi Sjedinjene Države povratile svoj uzdrmani kredibilitet kada se zemlja bude vraćala u Pariski sporazum, što se Biden obvezao da će učiniti već prvog dana preuzimanja dužnosti.

Uprkos svojim godinama, promatrači smatraju da Kerry, koji je i sam 2004. bio neuspješno u utrci za predsjednika, nije izgubio nimalo svog poleta kada je riječ o međunarodnim odnosima.

Prošle godine, Kerry je pokrenuo transstranačku koaliciju nazvanu "World War Zero", koja je uključila vodeće vojne dužnosnike, republikanca Arnolda Schwarzeneggera i poznate ličnosti, poput Leonarda DiCaprija and Emme Watson, ujedinivši ih u borbi za klimu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...