IZRAELSKI AMBASADOR OČITAO LEKCIJU PLENKOVIĆU: "Tužan sam i duboko šokiran, zabranite ustaški pozdrav 'Za dom spremni'..."

Ambasador Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor izjavio je da je vrijeme da se u Hrvatskoj pokrene potpuna zabrana ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

  • Regija

  • 24. Nov. 2020  24. Nov. 2020

  • 0

Rekao je to reagujući na skrnavljenje spomenika žrtvama holokausta u Varaždinu, na kojem je nacrtan kukasti krst i ustaški znak.

- Siguran sam da će nadležne institucije u Hrvatskoj i dalje činiti sve da se počinioci što prije identifikuju i izvedu pred lice pravde. Ovo je pravo vrijeme da se pokrene i potpuna zabrana svake upotrebe notornog pozdrava "Za dom spremni" - navodi se u saopštenju Ambasade Izraela koje je potpisao ambasador.

Mor je naveo da je bio tužan i duboko šokiran lošim vijestima koje su stigle iz Varaždina o vandalizmu na novom spomeniku izgrađenom kao znak sjećanja na žrtve holokausta, smještenom nasuprot varaždinske sinagoge. Spomenik je izgrađen od cigli iz ustaškog logora smrti Jasenovca.

- Mislio sam da će novi pozitivni duh pomirenja koji danas vlada u Hrvatskoj, a koji se mora pohvaliti, zaustaviti one krajnje elemente u društvu koji i dalje negiraju holokaust, relativizuju strahote ustaškog režima nad Jevrejima i Srbima, Romima i antifašistima koji su se dogodili u zloglasnom logoru Jasenovac - rekao je izraelski ambasador.

Mor je istaknuo da ovaj vandalski čin jasno pokazuje da u Hrvatskoj još ima ljudi koji nisu naučili nikakvu lekciju iz historije i iz najveće tragedije u čovječanstvu koju su nacisti i njihovi saradnici u Evropi, a i u Hrvatskoj, nanijeli jevrejskom narodu, prenose hrvatski mediji.

Nepoznati počinilac nacrtao je kukasti krst i napisao ustaško slovo U na spomeniku žrtvama holokausta u Varaždinu.

Iz policije su naveli da su u periodu od 20. do 22. novembra crnim sprejem nacrtani uvredljivi znakovi na spomeniku koji se nalazi na šetalištu, na južnoj strani parka u Varaždinu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...