NAPETO U ZALJEVU PETRA VELIKOG: Ruski razarač zatekao američki ratni brod u svojim vodama, odmah ga je...

Ruski ratni brod zatekao je američki razarač "John S. McCain" u ruskim teritorijalnim vodama u Japanskom moru i protjerao ga je, objavilo je rusko ministarstvo odbrane.

  • Svijet

  • 24. Nov. 2020  24. Nov. 2020

  • 0

Moskva je objavila da je ruski razarač "Admiral Vinogradov" verbalno upozorio američki ratni brod i zaprijetio mu da će primijeniti silu kako bi ga natjerao da napusti to područje. 

Američki brod odmah se vratio u neutralne vode nakon upozorenja, navodi rusko ministarstvo u saopćenju. 

Ovakvi su incidenti rijetkost, ali pokazuju loše diplomatske i vojne odnose između Rusije i Sjedinjenih Država koji su pali na najniži nivo od hladnog rata.

Taj ruski brod u sastavu Pacifičke flote pratio je američki razarač za koji je Moskva rekla da je povrijedio ruske teritorijalne vode u 3.17 sati po GMT-u zašavši dva kilometara od granice. 

Izgred se dogodio u Zaljevu Petra Velikog, navodi se.

Moskva dodaje da američki brod nije ponovno pokušao uploviti u ruske vode, ali da je "Admiral Vinogradov" nastavio pratiti njegovo kretanje te da je drugi brod, korveta, upućen u to područje.

(SB/Agencije)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...