SVE JE SPREMNO: Na Dan državnosti BiH dobija 11 novih kilometara autoceste; Pogledajte kako izgledaju dionice... (VIDEO)

Bosna i Hercegovina sutra će, na Dan državnosti, dobiti 11 novih kilometara autoceste. Javno preduzeće "Autoceste FBiH" za sutra je najavilo otvaranje izgrađene autoceste na Zeničkoj obilaznici.

  • Ekonomija

  • 24. Nov. 2020  24. Nov. 2020

  • 4

Ovo je jedan od najzahtjevnijih poduhvata na Koridoru 5C, prije svega zbog konfiguracije terena, velikog broja mostova, vijadukta i tunela, ali i poteškoća koje su se javile prilikom gradnje, kao što su klizišta i podzemne vode.

Riječ je o dionicama Drivuša - Klopče, Klopče - Donja Gračanica i dijela Donja Gračanica (Zenica sjever) - Tunel Zenica na kojima je izgrađeno sedam vijadukta, četiri tunela, jedan most, petlja s naplatnim mjestom i vanjska saobraćajnica od naplatnog mjesta do priključka na magistralnu cestu M-17.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 225 miliona eura.

Ekipa "Faktora" posjetila je danas južnu sekciju dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) - Tunel Zenica, koju gradi turska kompanija "Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S". Na gradilištu su zatekli stotine radnika kako užurbano rade sa željom da sve bude spremno za sutra.

Na ovom dijelu Zeničke zaobilaznice, ukupne dužine 2,04 kilometra, u rekordnom vremenu izgrađen je tunel Hum od 428 metara, zatim vijadukt Donja Gračanica od 393 metra te pristupna saobraćajnica dužine 800 metara s naplatnim mjestom i kružnim tokom.

Uporedo s južnom sekcijom, nastavlja se gradnja sjeverne sekcije, a prema najavama izvođača radova, i ona će biti završena do marta naredne godine. Ugovor o gradnji dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) - Tunel Zenica, u dužini od četiri kilometra, potpisan je 8. novembra 2018. godine.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...