NEZAPAMĆEN HAKERSKI NAPAD U HRVATSKOJ; ZAVLADALA JE PANIKA: Ukradeno čak 226 miliona korisničkih računa, policija izdala upozorenje

U jednom od najvećih curenja podataka u historiji više od 23.000 baza podataka postalo je javno dostupno, upozorilo je Ravnateljstvo policije Hrvatske nakon analize koju je proveo CARNET-ov Nacionalni CERT.

  • Regija

  • 24. Nov. 2020  24. Nov. 2020

  • 0

Hrvatska policija saopćila je kako se za kolekciju baza vjeruje da je potekla sa privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in kojeg mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektronske pošte i šifri u obliku čistog teksta. Sama kolekcija sastoji se od više od 226 miliona jedinstvenih korisničkih računa, precizirala je policija.

Kolekcija baza koja je prethodno bila dostupna isključivo pretplatnicima navedene usluge, postala je javna te se moglo slobodno preuzeti svega nekoliko sati, ali i to je bilo dovoljno da baza krene u opticaj te se počne dijeliti putem privatnih Telegram i Discord kanala.

Ravnateljstvo policije Hrvatske upozorilo je da se određeni broj šifri nalazi u čistom tekstualnom obliku i one nisu ni na koji način zaštićene te ih je moguće veoma jednostavno iskoristiti. Dodaju da je CARNET-ov Nacionalni CERT analizom utvrdio kako je u navedenoj bazi više do 47.000 korisničkih računa čija domena završava na .hr, od čega je za čak više od 24.000 korisnika šifra dostupna u čistom tekstualnom obliku.

Upozorivši da napadači, koristeći izložene korisničke podatke, mogu izvoditi daljnje napade, a šteta može biti značajna, policija je naglasila važnost zaštite svih korisničkih podataka prema uputama Nacionalnog CERT-a u najkraćem roku. Tokom narednih dana, Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obavijest o kompromitaciji s uputama kako zaštititi svoj korisnički račun, dodala je policija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...