ZVONILI CRVENI TELEFONI: Erdogan i Putin sklopili novi dogovor oko Nagorno-Karabaha...

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je u telefonskom razgovoru rekao ruskom kolegi Vladimiru Putinu da očekuje da zajednički nadzorni centar, koji će biti uspostavljen u Nagorno-Karabahu, uskoro počne s radom.

  • Svijet

  • 25. Nov. 2020  25. Nov. 2020

  • 1

Erdogan je kazao Putinu da bi centar trebao postati aktivan što je prije moguće, "kao dio koraka preduzetih za rješavanje sukoba oko Nagorno-Karabaha i dolaska trajne stabilnosti u regiji", navodi se u saopćenju Direktorata za komunikacije Turske.

Azerbejdžan i Armenija potpisali su 10. novembra sporazum, uz posredovanje Rusije, o prekidu borbi i radu na sveobuhvatnom rješenju, prenosi Anadolija.

Turska i Rusija su od tada potpisale memorandum o razumijevanju za uspostavljanje zajedničkog centra za praćenje mirovnog sporazuma.

Centar će biti uspostavljen na azerbejdžanskim teritorijama.

'Jačanje bilateralnih odnosa Turske i Rusije'

Erdogan je napomenuo da tokom procesa provođenja "armenskoj strani ne bi trebalo dopustiti da otežava trajno rješenje i izbjegava svoje odgovornosti preuzete sporazumom o prekidu vatre", naglasivši azerbejdžansku osjetljivost zbog povratka cijele svoje teritorije.

Dvojica lidera također su razgovarala o načinima za jačanje bilateralnog obima trgovine i veza te o razvoju događaja u Nagorno-Karabahu, Siriji i Libiji, navodi se u saopćenju.

Erdogan je rekao da nije moguće razumjeti kritike ostalih supredsjedavajućih Minske grupe u vezi sa mirovnim naporima.

Turski predsjednik je naglasio potrebu za brzim i konkretnim koracima na okončanju rata u Siriji i izrazio uvjerenje u nastavak tursko-ruske saradnje u političkim i vojnim pregovorima za zaštitu jedinstva i integriteta Libije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...