OVA DODIKOVA IZJAVA ZAPREPASTILA JE SVIJET: „Neka Inzko dođe na Pale pa da skinemo tablu s imenom Radovana Karadžića, ali on se počeo znojiti…“

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u svom završnom obraćanju pred UN-om pozvao je visokog predstavnika Valentina Inzka da mu se pridruži u skidanju ploče s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića koja je postavljena na Studentskom domu na Palama.

  • Politika

  • 25. Nov. 2020  25. Nov. 2020

  • 6

- Pozivam ga lično da zakaže dan i sat da dođe na to mjesto gdje se tabla nalazi, posmatra i bude saučesnik dok se ona skida. Ali, zar mislite da je to rješenje? Tabla Radovanu Karadžiću je bila postavljena onda kada on nije bio osuđen za ratne zločine i to je činjenica. Ali, Inzko se počeo znojiti oko toga i mislim da je ovo fer-ponuda. Kad god mi kaže da će biti na tom mjestu, učinit ćemo to zajedno ili neka bira, on ili ja - kazao je Dodik komentarišući Inzkove navode da predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a na ovaj način veliča ratne zločince.

Govoreći dalje o toj temi, Dodik je naglasio da ne glorifikuje ratne zločince i stradanja te da je i sam u ratu pomagao žrtvama, ali je dodao da Haag nije bio pravedan prema Srbima.

- Podržavam osudu i presudu za svaki zločin koji je učinjen, svi Srbi su presuđeni u Haagu i mislim da taj Haški tribunal prema Srbima nije bio korektan, jer je nesrazmjerno malo Bošnjaka bilo pred Haškim tribunalom - kazao je.

Dalje se osvrnuo na podršku Inzku i kazao da ne razumije kako su ga podržale one zemlje koje podržavaju i Dayton s obzirom na to da ga visoki predstavnik u BiH krši.

- On nema pravo da tretira Dejtonski sporazum na takav način, nikoga ne napadam, ali ću uvijek braniti srpski narod. I smatram da je BiH stabilna i održiva dok je zemlja s dva entiteta i bilo bi dobro i pravedno da bude i treći entitet hrvatskog naroda - naglasio je Dodik.

Kako je kazao, neke od zemalja su se "lažno zabrinule što mladi odlaze iz BiH, a one ih same ohrabruju na to".

- Također, ovdje su neki dali i podršku i Ustavnom sudu, on ne može mijenati Ustav, već ga samo provoditi. Morao bih da budem siguran u iskrenost kako bismo mogli sarađivati. Sven Alkalaj nema moju saglasnost za večerašnji nastup i za sve mu treba podrška Predsjedništva BiH. Također, pitali ste me da li obilježavam neke od godišnjica ove godine, pa da, obilježit ću 75 godina Auschwitza - zaključio je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...