INZKO DIREKTNO U METU: "Dodik je već priznao genocid u Srebrenici, a i Ratko Mladić"

"Ne treba Dodik da priznaje genocid. On ga je već priznao. Kod Senada Hadžifejzovića (urednika na lokalnoj TV stanici) priznao je da je izvršen genocid, ja sam taj video gledao, tamo je čak dva puta rekao da je u Srebrenici izvršen genocid", rekao je Inzko.

  • Mini market

  • 25. Nov. 2020  25. Nov. 2020

  • 0

"S istim Ustavom kakav je danas na snazi u Bosni i Hercegovini je urađeno mnogo, ali vrijeme je da se on mijenja, ako ništa, bar u dijelu u kojem vrijeđa i diskriminiše ljude", rekao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini BiH i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Valentin Inzko u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Opstrukcije političara iz Republike Srpske (RS) su, smatra on, razlog zbog kojeg još nema gašenja Ureda visokog predstavnika (OHR).

Inzko najavljuje i kako će nova američka administracija, predvođena izabranim predsjednikom Joeom Bidenom, osnovati tim koji će raditi na Bosni i Hercegovini, zajedno s Evropom i Njemačkom.

RSE: Članovi Predsjedništva BiH usaglasili su se zajedničkom izjavom o obilježavanju 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Do sada su se razilazili po tom pitanju, kao i po pitanju Dana državnosti BiH koji se u Republici Srpskoj ne slavi. Koliko se poštuje Dejtonski sporazum i da li je zaista on kočnica napretku, kako to navode političari u zemlji?

Inzko: Neki kažu da je kočnica, neki čak kažu da je to ‘željezna košulja’. Međutim, pogledajte samo prvih deset, dvanaest godina Dejtonskog mirovnog sporazuma i vidjet ćete da su, sa istim Ustavom, sa Dejtonom koji se nije mijenjao, bili mogući zaista ogromni uspjesi.

Kad sam došao ovdje kao ambasador, ’95-’96, nije bilo granične policije, svako je mogao da se šeta, da uđe u državu, nije bilo zajedničke zastave, himne, nije bilo solidne valute – sad imamo jednu od najstabilnijih valuta u Evropi, a sve je to bilo trostruko – tri vrste registarskih tablica, tri zastave, tri himne. Sve to se uradilo tada sa postojećim Dejtonom, ali naravno, bila je tu i dobra volja, bila je tu jaka međunarodna zajednica i mislim da su tih prvih deset godina bile izuzetno uspješne godine, sa ovim istim Ustavom.

RSE: Prema mišljenju ambasadora SAD Erica Nelsona možda je došlo vrijeme za promjene dejtonskog Ustava BiH. Je li i u kojim dijelovima, ako mislite da jeste?

Inzko: Ja mislim da je to normalno. Prije 25 godina bili smo mlađi, nije isto vrijeme kao tada. Uzmite samo Španiju, i tamo je bio građanski rat. Kada se Španija pripremala na članstvo u Evropskoj uniji, nisu mijenjali postojeći nego su napisali potpuno novi ustav. To je trajalo devet godina, tako su se pripremali.

U Bosni i Hercegovini je to nešto teže. Neki misle da će onda doći do centralizacije Bosne i Hercegovine. Mi znamo da je Republika Srpska totalno centralizovana, ali Bosna i Hercegovina nije i nikada neće biti centralizovana, ali ona mora biti funkcionalna. Funkcionalna da neke stvari jednostavno funkcionišu.

Druga stvar, mi imamo sada pet ili šest odluka Evropskog suda za ljudska prava. Vi znate da se ovdje već 25 godina vrši veoma, veoma gruba diskriminacija deset posto stanovništva, a to je stanovništvo koje se rodilo na pogrešnoj strani – recimo, svi Srbi iz Sarajeva, Bošnjaci iz Srebrenice, Banjaluke i Hrvati iz Republike Srpske, ne mogu se kandidovati, pa i da su Ajnštajni, pa i da imaju deset Nobelovih nagrada, oni se ne mogu kandidovati.

Da ne pričam o mješovitim brakovima i djeci, da ne pričam o Sejdić i Finci i svim manjinama, a ima oko 16 manjina, znači to je 10 posto, a to je 300.000 ljudi koji se ne mogu kandidovati za mnoge funkcije u državi. To je teška uvreda i diskriminacija. Znači, samo po tom osnovu isto treba Ustav da se mijenja.

RSE: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u jednom od intervjua da Srbi nikada neće priznati genocid u Srebrenici. Šta se u tom slučaju, ako se nametne, može da očekuje, kako će izgledati primjena u praksi?

Inzko: Ne treba Dodik da priznaje genocid. On ga je već priznao. Kod Senada Hadžifejzovića (urednika na lokalnoj tv stanici) priznao je da je izvršen genocid, ja sam taj video gledao, tamo je čak dva puta rekao da je u Srebrenici izvršen genocid.

Samo da podsjetimo – da se vršio genocid u Bosni i Hercegovini, o tome je govorio i Ratko Mladić lično. Naime, 12. maja 1992., na sjednici parlamenta Republike Srpske pričalo se o etničkom čišćenju. O etničkom čišćenju govorili su arhitekti tog čišćenja Krajišnik i Karadžić, i tada je Ratko Mladić rekao: ‘Pa, ljudi, kako ćemo to napraviti? U nekom selu, ja nemam sito da znam da li su tamo Bošnjaci ili Srbi i koji su koji, ili ću pobiti sve. Kako ću ja to objasniti svijetu, gospodine Krajišnik? Pa ljudi, to je genocid.’. To je sam Ratko Mladić rekao.

Ne treba se brinuti Dodik da li se desio genocid ili ne. To su sve dokazali međunarodni sudovi, a Međunarodni sud u Hagu osnovalo je Vijeće bezbjednosti, znači Rusija, Amerika, Francuska, petnaest članica, i 1993. osnovan je sud za ove ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

To treba poštovati. Sud ima mnogo dokaza, još nikad nije ni u jednom ratu bilo toliko dokaza, toliko dokumentacije. To treba poštovati, poštovati odluku Savjeta bezbjednosti koji je osnivač tog Suda.

Ja mislim da je Srbija bila vrlo blizu toga da prizna genocid, ona je rekla da priznaje sve presude, da je to bio veliki zločin itd. Po tome bi se morao orijentirati i Milorad Dodik, koji je već 2008. godine priznao da se vršio genocid. Tada je čak rekao da treba isporučiti Karadžića u Hag.

Ostatak intervju pročitajte OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...