FILMSKI GIGANT NA KOLJENIMA: Čuvena američka kompanija otpušta čak 32.000 radnika, ali ni to nije sve

Kompanija je na dan 3. oktobra imala oko 203.000 zaposlenih, a njenu globalnu radnu snagu čini oko 80 posto radnika sa punim radnim vremenom i 20 posto sa skraćenim radnim vremenom.

  • Kultura

  • 26. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 0

Kompanija "Disney" saopćila je da će proširiti obim otpuštanja na oko 32.000 radnika, prije svega u industriji tematskih parkova, jer je zbog pandemije koronavirusa desetkovan broj posjetilaca.

U izvještaju dostavljenom američkoj Komisiji za vrijednosne papire i berzu (SEC), kompanija je navela da će hiljadama zaposlenih posao prestati u prvoj polovini fiskalne 2021. godine, prenosi Tanjug pozivajući se na CNBC.

Najveći broj otkaza, čak 28.000, kao što je najavljeno još u septembru, bit će uručen zaposlenima u tematskim parkovima i jedinicama za avanture i proizvode.

Više od 200.000 zaposlenih

Pored toga, Disney je početkom oktobra poslao na prinudni odmor oko 37.000 zaposlenih za koje se ne očekuje da će biti otpušteni.

Kompanija je na dan 3. oktobra imala oko 203.000 zaposlenih, a njenu globalnu radnu snagu čini oko 80 posto radnika sa punim radnim vremenom i 20 posto sa skraćenim radnim vremenom. Od ukupne radne snage, oko 155.000 zaposlenih radi u segmentu parkovi, avanture i proizvodi.

Ranije ovog mjeseca, "Disney" je saopćio da će pandemija Covida-19 koštati ovaj poslovni segment oko 2,4 milijarde dolara izgubljenog operativnog prihoda u četvrtom kvartalu fiskalne godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...