MINISTAR DŽINDIĆ PRECIZIRAO: Resorna ministarstva u FBiH imaju rok od mjesec da izmijene zakone o gradnji malih hidroelektrana

Nacionalni energetski plan je na snazi do kraja ove godine, a novi plan, koji pripremaju, trebalo bi da izostavi poticaj za male hidroelektrane i taj novac preusmjeri na poticaj za solarnu energiju.

  • Vijesti

  • 26. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 0

Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić kazao je nakon sjednice Vlade FBiH da su usvojili informaciju Parlamenta FBiH o zabrani gradnje malih hidrocentrala i krenuli u realizaciju naredbi. Otkako je Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zaključak o obustavi izgradnje malih hidrocentrala, prošlo je pet mjeseci, za izradu potrebnih promjena zakona Vlada FBiH je imala rok tri mjeseca, a oni su tek danas usvojili ovaj zaključak.

Osim usvajanja Zaključka, Vlada FBiH danas je dogovorila i da ministarstva okoliša, poljoprivrede, prostornog uređenja i energetike za jednu od narednih sjednica pripreme potrebne izmjene zakona i puste u proceduru, a najkasniji rok za to je mjesec.

Džindić navodi da je moratorij za potpisivanje novih ugovora već uveden i da on traje do nove godine.

Nacionalni energetski plan je na snazi do kraja ove godine, a novi plan, koji pripremaju, trebalo bi da izostavi poticaj za male hidroelektrane i taj novac preusmjeri na poticaj za solarnu energiju, piše Klix.

Džindić, također, napominje i da je većinu dozvola za izgradnju malih hidroelektrana te koncesija izdala niža vlast, odnosno kantoni te da je FBiH potpisala svega dva koncesiona ugovora i izdala pet energetskih dozvola.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...