ŽELJKA CVIJANOVIĆ PRESKOČILA TERAPIJU: "Dodikov nastup svidio se mnogima u međunarodnoj zajednici koji..."

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović rekla je danas da je obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Vijeću sigurnosti UN-a bila prilika da se upečatljivo i uvjerljivo kaže istina o tome u kakvim (ne)prilikama se RS nalazi u okviru BiH, prenose "Nezavisne novine".

  • Politika

  • 26. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 5

Cvijanovićeva je novinarima u Banjoj Luci rekla kako je činjenica da međunarodna zajednica zatvara oči kada je riječ o stvarnim problemima u okviru BiH, ali da o njima ne treba da se šuti, pogotovo ako ste, poput Dodika, lokalni političar i živite u BiH ovakvoj kakva jeste.

"Obraćanje Dodika bilo je korisno za naše ljude u Srpskoj i da oni vide da mi jasno možemo da pozicioniramo naše stavove i hrabro ih saopštimo. Takođe, to je bila prilika da svi u svijetu koji hoće da budu realni, dobiju neku informaciju koja je drugačija od klišea, poput onoga u kome visoki predstavnik u svojim izvještajima nerealno govori da je Srpska kriva za ovo i ono, što je zamjena teza", rekla je Cvijanovićeva i zahvalila Rusiji koja je omogućila spomenuto obraćanje.

Ona je rekla da je došlo do poremećaja odnosa u BiH upravo zbog odmicanja od Daytona i njegovih rješenja te da je obaveza odgovornog političara, poput Dodika, koji zna šta je politika i u kakvoj poziciji se nalazi RS, da to kaže glasno.

"Što se više zatvaraju oči na ono što su realnosti u BiH i što se više bavite nekim imaginarnim umjesto stvarnim temama, utoliko je ova zemlja neuspješnija", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona kaže da se Dodikov nastup svidio mnogima u međunarodnoj zajednici koji žele da pristupe BiH na realan način i da se stvari relaksiraju, a ne da se stalno živi u nekoj tenziji, koja je pojačana.

Cvijanovićeva je rekla da su kritike u vezi s Dodikovim obraćanjem uslijedile zbog toga što ni na jednom međunarodnom forumu ljudi nisu navikli da dobiju odgovoravajuću dozu istine.

"Kad god to dobijete, reakcija je ta da niste trebali tako da nastupite, da vaš nastup nije bio odgovarajući, da ste bili arogantni ili ne znam kakvi... Ponoviću, Dodikovo obraćanje je bilo prilika da se kaže istina i ona je rečena na način koji se nekom može sviđati ili ne. To ostaje za analizu, ali mislim da je to bio upečatljiv i ubjedljiv nastup koji govori u kakvim se prilikama ili neprilikama nalazi Srpska u okviru BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da visoki predstavnici jesu dejtonska tekovina, ali da u tom sporazumu ne piše da se oni mogu ponašati na način kako su to radili, prekoračujući svoja ovlaštenja.

"Ovo što danas imamo i što se danas obraćamo Valentinu Inzku jeste da i mi personalizujemo određene probleme kroz ime nekoga ko se tako zove", rekla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o Inzkovim izjavama da nije koristio bonska ovlaštenja, Cvijanovićeva je podsjetila da je on nedavno rekao da raste volja među ambasadorima da se ona primjenjuju.

"To bi značilo apsolutni poraz i ambasadora i međunarodne politike i BiH i unutrašnje politike", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je na tom planu druga, opasnija stvar činjenica da je sve što su nekada pogrešno radili visoki predstavnici namjerno prebačeno na teren Ustavnog suda BiH te da su i strane sudije tog suda govorile da su prilikom odlučivanja morale da se konstultuju s visokim predstavnikom.

Cvijanovićeva je rekla da je takva praksa opasna i nedopustiva te da država u čijem Ustavnom sudu sjede stranci i nekadašnji partijski funkcioneri, nije zrela.

Ona je ponovila da je nakaradno da u jednoj zemlji strani predstavnik donosi odluke i rješenja, sklanja ljude, nameće zakone i mijenja ustav.

(Nezavisne novine)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...