VLADA HRVATSKE POVUKLA RADIKALNE POTEZE: Od subote stupaju na snagu nove epidemiološke mjere

Od petka od ponoći zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja s više od 25 osoba, na privatnim druženjima maksimalno će moći biti 10 osoba, obavezne su maske i na otvorenom ako nije moguće držati distancu od 1,5 metara.

  • Regija

  • 26. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 0

Zbog porasta broja zaraženih osoba koronavirusom, Vlada Republike Hrvatske uvela je dodatne epidemiološke mjere koje će stupiti na snagu u subotu i ostati na snazi do 21. decembra ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

S obzirom na to da je broj zaraženih osoba danas u Hrvatskoj premašio 4.000, Vlada Hrvatske je nakon održane redovne sjednice predstavila novi paket mjera za suzbijanje širenja Covida-19.

„Nepotrebna druženja potrebno je smanjiti, jer su glavni izvor zaraze”, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković na predstavljanju novih Vladinih mjera koje su donesene u saradnji sa stručnjacima epidemiolozima.

"Jedna od 58 zaraženih osoba će preminuti", kazao je premijer navodeći svjetske statistike.

Od petka od ponoći zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja s više od 25 osoba, na privatnim druženjima maksimalno će moći biti 10 osoba, obavezne su maske i na otvorenom ako nije moguće držati distancu od 1,5 metara.

Obustavljaju se svadbene svečanosti, a na pogrebima će moći učestvovati maksimalno 25 osoba. U javnom prijevozu ne smije biti popunjeno više od 40 posto kapaciteta vozila, a vozači i ostali zaposlenici moraju imati maske na licu.

Trgovine moraju imati istaknut broj kupaca koji mogu istovremeno boraviti u prostoru, pekare rade do 22 sata, a zabranjuje se prodaje alkohola od 22 do 6 ujutro.

Prestaje se održavanje sajmova i sličnih manifestacija.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, kafića i restorana, ali je dozvoljena priprema i dostava hrane kao u uobičajenom radnom vremenu.

Obustavljaju se sportska natjecanja, osim za sportiste 1., 2. i 3. kategorije, ali bez gledalaca, kao i rad teretana, fitness centara i sl.

Obustavljaju se kulturno-umjetničke amaterske izvedbe i crkvene izvedbe, operni nastupi i mjuzikli, rad dječijih igraonica, konzumacija hrane i pića u kinima koja će imati ograničen broj prisutnih u prostoriji.

Misna slavlja će se održavati online koliko je to moguće, za njih vrijedi ograničenje na maksimalno 25 prisutnih.

„Sve ove mjere bit će na snazi najmanje do 21. decembra, a ako se broj zaraženih smanji, razmotrit ćemo ukidanje dijela mjera”, kazao je premijer Plenković.

Najavio je jačanje kapaciteta za testiranje, izolaciju potencijalno zaraženih te što raniju distribuciju vakcine, koju je Hrvatska već naručila.

Poslodavcima će se omogućiti mjere subvencioniranja plata zaposlenika u iznosu od 4.000 kuna (533 eura).

„Protiv smo kompletnog zatvaranja i policijskog sata”, kazao je Plenković.

Incidencija zaraze u stanovništvu je više od 900 na 100.000 i Hrvatska po tome spada među najlošije zemlje u Europskoj uniji, dok je prema smrtnosti Hrvatska negdje na sredini europske tabele.

Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 4.009 novozaraženih, a 51 osoba preminula je od koronavirusa.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...