PREŠUĆENI SKANDAL: Šeranić pere ruke od sporne diplome hirurga Baće

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i ministar Alen Šeranić ni tri mjeseca nakon što je u javnosti osporena diploma doktora Stanka Baće, hirurga u Bolnici “Mladen Stojanović”, nisu učinili ništa kako bi se uključili u rasvjetljavanje ovog slučaja.  

  • Društvo

  • 26. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 0

Iako su u nekoliko navrata izneseni dokazi koji ukazuju na to kako je ovaj doktor do svoje diplome hirurga došao prevarom, ministar ne pokazuje bilo kakvu zainteresovanost, a odgovoronost prebacuje na policiju i tužilaštvo, piše portal "Capital".

Provjera validnosti diplome/uvjerenja o stečenom stručnom nazivu specijaliste opšte hirurgije je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Okružnog javnog tužilaštva”, poručio je kratko ministar u odgovoru narodnom poslaniku Davoru Šešiću.

Na konkretno pitanje Šešića “da li je i koje radnje preduzelo Ministarstvo povodom ovog slučaja”, ministar je vješto izbjegao odgovor.

Naveo i kako je doktoru Baći specijalizacija odobrena 2010. godine, nakon čega mu je određen mentor pod čijim je nadzorom obavljao specijalistički staž iz opšte hirurgije, da bi mu u julu 2015. godine bilo odobreno polaganje specijalističkog ispita.

Uz zahtjev za polaganje specijalističkog ispita iz opšte hirurgije, Bolnica je dostavila i propisanu dokumentaciju”, stoji u odgovoru Šerasnića, koji očigledno smatra da je prebacivanjem odgovornosti na druge institucije isključio Ministarstvo iz bilo kakve odgovornosti.

Konkretne odgovore je obećao i portalu "Capital".

Molim vas javite se Službi za odnose s javnošću, rado ću pomoći”, poručio je ministar u jednoj poruci. Međutim, ni mjesec dana nakon što su mu poslali brojna pitanja, odgovora nema.

Inače, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske zanimalo je i šta MUP radi po ovom slučaju.

U odgovoru koji potpisuje ministar Dragan Lukač se navodi kako su, nakon medijskih napisa o problematičnoj diplomi, krenuli u provjeru tih navoda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijska uprava Prijedor, uz nadzor Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u vezi s navodima da je dr. Stanko Baćo, koji je zaposlen u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Bolnica "Dr. Mladen Stojanović" u Prijedoru, na nelegalan način stekao uslove za sticanje diplome specijaliste opšte hirurgije. Nakon izvršenih provjera i utvrđivanja činjenica, nadležnom tužilaštvu biće dostavljen izvještaj”, navodi se u odgovoru MUP-a.

Podsjećamo, bolnica u Prijedoru je Stanka Baću poslala na specijalizaciju u Beograd i debelo plaćala njegove troškove usavršavanja. Ipak, kako se ispostavilo, mladom doktoru cilj nije bila srpska prijestonica.

Iskoristio je dobro poznavanje njemačkog jezika i zaposlio se u gradiću Majenu, gdje je paralelno primao dvije plate i narušio pravila.

Sve to priznao je i sam Baćo, a što je portal "Capital" objavio u tekstu „Prevarama do diplome: Hirurg specijalizaciju u Srbiji završio tezgareći u Njemačkoj“, koji možete pročitati OVDJE.

Međutim, i pored brojnih dokaza i priznanja koje su objelodanjeni, nadležni u Republici Srpskoj nisu uradili gotovo ništa kako bi se ovaj slučaj do kraja rasvijetlio.

Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru formiralo je predmet protiv Baće, ali rezultata za sada nema.

Portalu "Capital" je krajem prošlog mjeseca iz bolnice u Njemačkoj potvrđeno kako je doktor Baćo kod njih bio angažovan od 11. marta 2013. do 31. jula 2014. godine kao pomoćnik doktora hirurga Martina Volfa.

U tom periodu on je morao biti na specijalizaciji u Beogradu, što nedvosmisleno ukazuje na to da se bavio prevarama i malverzacijama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...