NEMA ISTRAGE PROTIV SEBIJE IZETBEGOVIĆ I LJEKARA: Prema tumačenju Tužilaštva KS, zabrana liječenja za Nadin bila je "hipotetička", Pravilnik je nedorečen

Ni u otvorenom pismu kojim se KCUS oglasio 18. novembra 2019. godine, u kojem otkrivaju dijagnoze i identitet djevojčice, a koje su objavili i na zvaničnoj stranici KCUS-a i poslali medijima, za tužiteljicu nema elemenata krivičnog djela. 

  • Društvo

  • 27. Nov. 2020  27. Nov. 2020

  • 1

Nakon skoro godinu dana od krivične prijave koju je Tužilaštvu KS podnijela Amina Smajlović, majka maloljetne Nadin Smajlović, zbog nepružanja medicinske pomoći i neovlaštenog otkrivanja profesionalne tajne KCUS-a, stigao je i odgovor ove institucije da neće provoditi istragu, saznaje Novinska agencija Patria. 

Tužiteljica Sanela Škaljić, koja je donijela naredbu o neprovođenju istrage protiv Ede Hasanbegovića, direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, Danke Pokrajac, Zije Begića, Snježane Hasanbegović, Melike Melunović, Ferihe Ćatibušić-Hadžagić, Ismete Kalkan, Verice Mišanović, Melihe Salkić i Sajre Užičanin, smatra da prijavljeno djelo nije krivično djelo.

Tužiteljica smatra da ljekari KCUS-a nisu počinili krivično djelo, jer maloljetna Nadin Smajlović nije izmještena u inostranstvo, već je Pravilnik o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih lica na liječenje u inostranstvo pravno nedorečen, na šta ne mogu utjecati ljekari i zdravstveno osoblje. 

Kada je riječ o javnom istupu gdje je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kazala da niko neće liječiti to dijete, tužiteljica smatra da je riječ o “hipotetičkoj izjavi” te da nema elemenata krivičnog djela nepružanje medicinske pomoći.

Ni u otvorenom pismu kojim se KCUS oglasio 18. novembra 2019. godine, u kojem otkrivaju dijagnoze i identitet djevojčice, a koje su objavili i na zvaničnoj stranici KCUS-a i poslali medijima, za tužiteljicu nema elemenata krivičnog djela. 

Tužiteljica smatra kako je već 12. novembra otac djevojčice u medijskim istupima iznio činjenice koje se spominju i u otvorenom pismu KCUS-a te da nije riječ o nepoznatim činjenicama. 

“Otvorenim pismo ljekara došlo je do povrede ličnih podataka djeteta te se navedeni dokument nije mogao niti trebao naći u ovakvom obliku i sadržaju na zvaničnoj stranici te ustanove, iz kojih razloga je i naloženo njegovo uklanjanje (Agencija za zaštitu ličnih podataka), međutim, imajući u vidu ranije obrazloženo, nisu se stekla bitna obilježja krivičnog djela otkrivanje profesionalne tajne.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...