AKUTNI ILI HRONIČNI BRONHITIS: Razlika je velika, naučite je prepoznati

Dok je akutni bronhitis bolest koja se javlja iznenada, traje kratko i može se liječiti kućnom terapijom, hronični bronhitis je stanje koje nije reverzibilno i do kojeg dolazi zbog trajnog oštećenja dišnih puteva. Pušenje je jedan od glavnih krivaca za oba oblika.

  • Zdravlje

  • 27. Nov. 2020  27. Nov. 2020

  • 0

Bronhijalne cijevi su dišni putevi koji povezuju dušnik s plućima. Kad dođe do iritacije ili upalnog procesa u bronhijalnim cijevima, njihova učinkovitost se smanjuje i razvija se stanje koje ljekari nazivaju bronhitisom, piše Ordinacija.hr.

Bronhitis - simptomi, oblici i liječenje

Postoje dvije vrste bronhitisa - akutni i hronični. Iz samog naziva lako je zaključiti da je akutni bronhitis nešto što se pojavljuje iznenada i može nestati u tren oka. S druge strane, hronični bronhitis je bolest koja se razvija tokom vremena. Ljekari upozoravaju da je to stanje koje se ne može izliječiti.

Kako prepoznati razliku između neugodnoga kašlja i upale pluća?

Akutni bronhitis

Uobičajeno traje samo sedmicu i ne uzrokuje nikakve druge probleme.

Neki od simptoma akutnog bronhitisa su bol u prsima, suhi kašalj i povećana proizvodnja sluzi. Moguće je da ga prati i blago povišena temperatura.

Akutni bronhitis je stanje koje možete liječiti kućnim pripravcima: potrebno je piti puno tekućine, konzumirati hranu bogatu vitaminom C i što više se odmarati. Da biste izbjegli dodatne komplikacije, nije naodmet posjetiti ljekara.

Hronični bronhitis

Hronični bronhitis posljedica je oštećenja bronhijalnih cijevi. Jedan od najčešćih uzroka hroničnog bronhitisa je pušenje. Nisu cigarete jedini krivac za razvoj hroničnog bronhitisa - to može biti i opetovano izlaganje štetnim faktorima koji uzrokuju upalne procese u bronhijalnim cijevima.

Napao vas je kašalj? Pomoć potražite u prirodnim pripravcima

Stručnjaci upozoravaju da dugotrajni boravak u zagađenom prostoru - bilo zatvorenom ili otvorenom - može uzrokovati bronhitis. Jednako štetan učinak ima izloženost opasnom dimu i hemikalijama na radnom mjestu.

Hronični bronhitis je bolest koja zahtijeva intervenciju ljekara, jer se, u protivnom, može dodatno zakomplicirati. Nažalost, ovo stanje je nepovratno, jer je oštećenje dišnih puteva trajno stanje. Važno je obratiti se ljekaru specijalisti da biste usporili napredovanje hroničnog bronhitisa.

Za smanjenje upale dišnih puteva obično se prepisuju oralni steroidi, a tu su i bronhodilatatori koji pomažu proširiti dišne puteve. Ukoliko se razvije bakterijska infekcija, ljekar može propisati antibiotike. Terapija kisikom ponekad je potrebna da bi se održao njegov normalan nivo u krvi.

Spriječite razvoj akutnog u hronično stanje

Samo zato što imate akutni oblik bronhitisa, ne znači da nema razloga za brigu. Prema mišljenju stručnjaka, ponovljeni napadi akutnog bronhitisa u konačnici se mogu razviti u hronični oblik bolesti. 

Ovo posebno vrijedi za pušače ili osobe izložene štetnim utjecajima. Jačanje imunološkog sistema najbolji je način za izbjegavanje ponovnih napada akutnog oblika bronhitisa.

Također, pokušajte izbjegavati izloženost štetnim tvarima koje nadražuju dišne puteve i uzrokuju upalu bronhija.

Ako ste pušač i želite smanjiti napade akutnog bronhitisa, morat ćete se riješiti ove štetne navike.To je, ujedno, i najbolja stvar za sprečavanje razvoja hroničnog bronhitisa. Neovisno o tome imate li akutni ili hronični bronhitis, prestanak pušenja jedna je od najboljih stvari koju možete učiniti.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...