OBJAVIO JE I BBC: Ubijen iranski otac nuklearne bombe

BBC spominje pisanje iranske novinske agencije, koja je navela da su napadači bacili bombu na njegov automobil prije nego što su pucali.

  • Svijet

  • 27. Nov. 2020  27. Nov. 2020

  • 0

Glavni iranski nuklearni naučnik Mohsen Fakhrizadeh ubijen je u blizini glavnog grada Teherana, potvrđeno je iz ministarstva odbrane Irana, javlja BBC.

Fakhirzadeh je umro u bolnici nakon što je napadnut u okrugu Damevand.

BBC spominje pisanje iranske novinske agencije koja je navela da su napadači bacili bombu na njegov automobil prije nego što su pucali.

Prema pisanju BBC-ja, zapadne obavještajne agencije na njega su gledale kao na organizatora iranskog tajnog programa nuklearnog naoružanja.

“Diplomati su ga opisali kao ‘oca iranske bombe'”, piše BBC.

Vijest o ubistvu dolazi usred zabrinutosti zbog povećane količine obogaćenog urana koji Iran proizvodi. Obogaćeni uran vitalna je komponenta i za proizvodnju civilne nuklearne energije i za vojno nuklearno oružje, prenosi Raport.ba.

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe.

Između 2010. i 2012. godine ubijeno je četvero iranskih nuklearnih naučnika, a Iran je optužio Izrael za učešće u ubistvima, piše BBC.

Ime Fakhrizadeh posebno je spomenuto u maju 2018. godine u prezentaciji izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o iranskom nuklearnom programu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...