SPECIJALITET S JUGA ITALIJE: Napravite piletinu na vezuvski način i oduševite ukućane (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za 80 minuta, donosimo recept za šest osoba.

  • Gastro

  • 28. Nov. 2020  28. Nov. 2020

  • 0

SASTOJCI

1 pile

8 krompira

250 g graška

350 ml kokošijeg temeljca

300 ml suhog bijelog vina

50 g šampinjona

20 g maslaca

6 čehna bijelog luka

2 kašikice bijelog luka u prahu

2 kašikice sušenog origana

2 lovorova lista

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol i biber

PRIPREMA

Šampinjone očistimo, pile narežemo na komade, bijeli luk na listiće, a krompir operemo, narežemo na četvrtine i stavimo ga u vodu da ne potamni.

Komade piletine premjestimo u plitku posudu, začinimo ih bijelim lukom u granulama, sušenim origanom, solju i biberom, te rukom utrljamo začine u meso.

U tavu, na dvije-tri kašike ugrijanog maslinovog ulja, stavimo komade piletine i pržimo ih sa svih strana 10-12 minuta.

Zatim piletinu premjestimo u vatrostalnu posudu, a u tavu, na masnoću od prženja, dodamo ocijeđene i osušene četvrtine krompira, začinimo ih solju i povremeno miješajući pržimo ih na srednje jakoj vatri.

Nakon 10-ak minuta, dodamo listiće bijelog luka i, čim zamiriše, ulijemo bijelo vino i pričekamo da vino napola ispari.

Potom krompir premjestimo u vatrostalnu posudu s piletinom, prelijemo umakom iz tave i juhom te stavimo peći 25-30 minuta u pećnicu zagrijanu na 200°C.

Za to vrijeme u tavi ugrijemo maslac, dodamo šampinjone narezane na četvrtine, lovorov list i pržimo ih na srednje jakoj vatri tri-četiri minute, povremeno miješajući.

Zatim dodamo grašak, začinimo solju i biberom, promiješamo, pričekamo da se sastojci dobro ugriju i tavu maknemo s vatre.

Na tanjirima napravimo podlogu od graška i šampinjona, preko nje stavimo pečenu piletinu i krompir te poslužimo.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...