UZBUNA U REDOVIMA ČOVIĆEVOG HDZ-a: "Traži se ukidanje Doma naroda, ušutkivanje Zagreba i Beograda..."

Grupa autora koju predvodi Daniel Hamilton, a u kojoj sudjeluje i "radikalni bošnjački političar Reuf Bajrović", u povodu 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma objavila je izvještaj “Popravljanje Daytona: Novi dogovor za BiH”, koji je naišao na oštre osude medija pod kontrolom Čovićevog HDZ-a.

  • Politika

  • 28. Nov. 2020  28. Nov. 2020

  • 10

Kako piše mostarska redakcija zagrebačkog "Večernjeg lista", radi se o dokumentu u kojem je naveden “copy/paste” sadržaj posljednje programske deklaracije SDA i drugih bošnjačkih stranaka i organizacija, a čiji je "jedini cilj potpuna dominacija Bošnjaka kroz tzv. građanski model, a čiji bi pokušaj provedbe posve sigurno doveo do nestabilnosti te vjerojatno i sukoba".

"Večernji" primjećuje da je, također, cilj oslabiti ulogu Doma naroda te ušutkati Zagreb i Beograd.

Ukidanje konstitutivnosti

"Večernjak" piše da je u pitanju izvještaj koji je sačinjen u okrilju radne grupe za zapadni Balkan uglednog Centra "Woodrow Wilson", a među autorima su i neki od nekada visokih zvaničnika američke administracije Bruce Hitchner, Ed Joseph, Hoyt Yee, dok su, pak, saradnici "bošnjački propagandisti i manipulatori, poput Jasmina Mujanovića, ali i zagovornici probošnjačkog modela dominacije, poput Dženete Karabegović ili Majde Ruge te sudije Suda za ljudska prava u Strasbourgu Farisa Vehabovića", piše "Večernji list".

Lista piše da se u dokumentu ističe kako je ključno reformirati Dayton provodeći ustavne reforme na temelju presude Evropskog suda za ljudska prava, "što je sastavni dio stavova svih bošnjačkih stranaka".

“Sama EU smatra da je ustavna promjena preduvjet za napredak prema konačnom pristupanju EU. Vrijeme je da EU i Sjedinjene Države to zajedno ostvare”, navodi se u dokumentu. Pri tome se, piše "Večernjak", posebno insistira na negiranju konstitutivnih naroda, njihovih prava, kao i mehanizama zaštite prava. “Vrijeme je da se čuje više mladih ljudi, više žena i više pojedinaca koji se ne identificiraju s jednim od ‘konstitutivnih naroda’ te da mogu osmisliti i provesti novu državnu arhitekturu koja više odgovara njihovim potrebama”, dodaje se u dokumentu. 

- U tome zamišljenome setu reformi u ovoj analizi se spominje povratak robusne uloge međunarodne uprave, koja bi uključivala nasilne izmjene, smjene zvaničnika, do čak angažiranja posebnih vojnih snaga - tvrdi "Večernjak" te citira stav radne grupe da "oni ne bi trebali samo nadgledati sukob, već bi mogli odvratiti policiju i paravojne formacije od suzbijanja građanskog neposluha, kao što se dogodilo u Republici Srpskoj, i provoditi odluke visokog predstavnika”.

"Večernjak" posebno apostrofira stav "probošnjačke" radne grupe da je provedba presude Evropskog suda za ljudska prava temelj reformi.

Nacionalizam u RH

List smatra da je neprihvatljiv i stav da bi visoki predstavnik trebao ukloniti zvaničnike koji krše obavezu provođenja tih presuda. 

"Večernjak" piše kako cijeli dokument izgleda "kao da se čitaju prigovori SDA ili njegova desnog krila DF-a".

Mostarski novinar "Večernjeg lista" zaključuje da ova grupa autora, "čiji je dokument zapravo napisan kako bi probudio strah da bi u BiH moglo doći do nove eskalacije sukoba, zadire u elemente čije micanje jedino može potpaliti fitilj novih nesporazuma i sukoba".

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...