BEZ DOKTORA I SKUPIH LIJEKOVA: Ukoliko vas muče sinusi i zbog toga imate glavobolje, isprobajte ovaj jeftini trik, mnogi se kunu da im je pomoglo…

Sinusitis je neugodna infekcija sinusa koja nastaje zbog povećane proizvodnje sluzi koja se iz sinusnih kanala cijedi u nosnu šupljinu.

  • Zdravlje

  • 29. Nov. 2020  

  • 0

Očituje se simptomima kao što su kihanje, osjećaj težine u glavi, začepljeni nos te curenje iz nosa.

Antibiotici koji se propisuju za sinusitis često su potpuno beskorisni s obzirom na to da u mnogim slučajevima upalu sinusa uzrokuju virusi, a ne bakterije.

Simptomi virusne infekcije sinusa obično traju oko sedam dana te prolaze sami od sebe uz pomoć zdrave hrane te ljekovitih biljaka i začina.

No, u nekim se slučajevima virusna infekcija može pretvoriti u bakterijsku, i takva je upala upornija i dugotrajnija. Dolazi s težim simptomima, većim bolovima i intenzivnijim začepljenjem nosa.

Prirodna rješenja za tegobe sinusitisa


U nastavku doznajte koje to prirodne pripravke i metode možete prakticirati kod kuće kao pomoć kod začepljenog nosa i glavobolje uzrokovane upaljenim sinusima.
 

Đumbir, kurkuma i bijeli luk


Ove moćne proutuupalne biljke pomoći će vam i kod sinusitisa. Riječ je o pravim prirodnim antibioticima. Od đumbira možete kuhati vrući čaj s dodatkom kurkume u prahu.
 

Čaj od đumbira i kurkume

U šoljicu vruće vode dodajte komadić naribanog svježeg đumbira, 1 kašikicu kurkume u prahu, pola kašikice cejlonskog cimeta te prstohvat crnog i kajenskog bibera.

Ostavite da odstoji 10-15 minuta pa popijte.

Bijeli luk vam također može pomoći kod začepljenog nosa: zgnječite 4-5 režnjeva bijelog luka pa snažno udišite njihov miris.

Još jedna varijanta je da pomiješate kašikicu zgnječenog bijelog luka s kapikicom kurkume u prahu i dvije kašike meda. Pojedite po kašikicu ove mješavine svaki dan. 
 

Slana otopina za nos (neti pot)


U pola šoljice tople filtrirane vode dodajte ½ kašike himalajske soli. Napunite bočicu ili neti posudu pa ulijte kroz jednu nosnicu tako da tekućina iscuri kroz drugu.

Trebali biste ovo prakticirati nad kadom te glavu ukoso nagnuti u jednu stranu dok ne nađete pravi ugao tako da tekućina iscuri kroz drugu nosnicu. Ponovite postupak tako da tekućinu ulijete u drugu nosnicu. 

Ova će slana otopina umiriti vaše sinuse te izbaciti bakterije i iritanse koji se u njima zadržavaju.
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...