IDEALNO KAD SMO SVI NA OKUPU: Napravite kifle kao iz pekare i oduševite ukućane (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 29. Nov. 2020  

  • 0

SASTOJCI

250 ml mlijeka
1 kaškica šećera
40 g svježeg kvasca
500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
1 vrećica praška za pecivo
2 jaja
2 jogurta (2 x 200g)
3 kašike šećera
3 kašike ulja
1 kaškica soli

Za preljev:

voda i sol

ili 1 žumance i malo slatkog vrhnja

ili 3 kašike brašna, 2 kašike soli i 6 kašika vode

PRIPREMA

U jednu posudu sipajte toplo mlijeko i dodajte kaškicu šećera i razmrvljeni kvasac. Sastojke dobro pomiješajte i ostavite 5-10 minuta na toplom mjestu da smjesa nadolazi.

U veliku zdjelu stavite obje vrste brašna i redom dodajite prašak za pecivo, šećer, ulje, sol, jogurt i lagano umućena jaja.

Na kraju dodajte i nadošli kvasac i mijesite rukom ili kuhinjskom mašinom dok se ne stvori glatko, kompaktno tijesto. Tijesto prebacite na pobrašnenu podlogu i premijesite još malo.

Po potrebi, ako se lijepi za ruke, dodajte još malo brašna. Tijesto oblikujte u kuglu i stavite u veću najlonsku vrećicu i ostavite u frižider na sat vremena. Nakon toga tijesto prebacite na pobrašnenu podlogu i podijelite. Jednu polovicu vratite u vrećicu i u frižider a od druge formirajte kifle (od pola tijesta ćete napraviti kifle koje će vam napuniti jedan veliki pleh od rerne).

Tijesto podijelite na komadiće iste veličine. Ako želite manje kifle, smanjite težinu na 50 g po kifli.

Pripremite jedan pleh obložen pek papirom, valjak za tijesto ili malu oklagiju i jednu šoljicu sa vodom i kistom.

Od komadića tijesta formirajte male loptice, malo ih uvaljajte u brašno i stavite na stranu.

Zatim pomoću male oklagije ili valjka za tijesto svaku lopticu tanko razvaljajte u obliku ovala. Pobrašnite slobodno ako vam se tijesto prilikom valjanja lijepi za podlogu. 

Svaki oval premažite samo malo sa vodom, čvrsto zarolajte  i redajte u pleh. Kad ste napunili pleh, prekrijte kifle i ostavite ih 15-20 minuta da nadođu.

U međuvremenu zagrijte rernu na 230 stepeni gornji/donji grijači i pripremite vrstu premaza koja vam se dopada.

U prvoj i tradicionalnoj varijanti ćete kifle nakon što su nadošle i kratko prije pečenja pošpricati vodom i posuti solju. Za drugu varijantu, kifle koje se sjaje, pomiješajte žumance sa malo slatkog vrhnja i također ih premažite kratko prije pečenja. Za treći premaz koji vam je poznat iz pekara, pomiješajte prvo brašno i sol, a zatim dodajte vodu i miješajte (najbolje sa metlicom za snijeg) dok se ne stvori kremasta pasta. Tu pastu najbolje stavite u špric kesicu i nanesite je na kifle 2 min pred kraj pečenja. To vrijeme je dovoljno da se pasta stvrdne.

Kifle pecite na 230 stepeni 12-14 minuta. Ako vam se desi da kifle brzo potamne sa gornje strane, samo ih prekrijte aluminijskom folijom i nastavite da pečete najmanje 11 minuta.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...