IRAN NAKON UBISTVA NUKLEARANOG NAUČNIKA: Trumpovi protivnici, poput direktora CIA-e, poručuju Teheranu da ne kažnjava Izrael, jer je cilj atentata bio...!

Tri dana nakon atentat  u blizini Teherana na Mokhsena Fakhrizadeha, istaknutog iranskog nuklearnog naučnika, još se ne zna na koji će način Iran ogovoriti na ovaj zločin za koje su iranske vlasti optužile Izrael, kojem su, tvrde, pomagale Sjedinjene Američke Države.

  • Svijet

  • 29. Nov. 2020  

  • 0

Iranski vjerski lider, ajatolah Ali-Hamnei  poručio je kako će Iran oštro uzvratiti odgovornima za ovaj atentat. On je poručio i da Iran neće odustati i da će nastaviti rad kojeg je godinama vodio ubijeni Fakhrizadeh, te ponovo istakao kako Iran nema namjeru proizvoditi nuklearno naoružanje. "Kaznit ćemo počinitelje ovog atentata kao i one koji su njima upravljali", zaprijetio je Ali- Hamnei.

I iranski predsjednik Hassan Rouhani je rekao da nema dilemu oko počinitelja ovog atentata: "Iza atentata stoje plaćenici uzurpatorskog cionističkog režima", rekao je.

Cijeli svijet, a pogotovo Sjedinjene Američke Države, zabrinute su zbog eventualnog odgovora Irana upućenog Izraelu. Upućeni izvori tvrde da bi nervozan odgovor Irana bio ono što je Izrael želio postići anentatom na istaknutog iranskog naučnika kako bi na taj način u sukob uvukli Sjedinjene Američke Države, odnosno odlazeću administraciju Donalda Trumpa.

Od takvog scenarija opasnog po mir u cijeloj regiji javno strahuje John Brennan, bivši direktor američke CIA-e koji je osudio atentat na naučnika Fakhrizadeha i pozvao Teheran da se sudrži od bilo kakve ishitrene reakcije. Poručio je iranskim vlastima da umjesto toga "pričekaju povratak odgovornog američkog vodstva". U kratkoj poruci na twitteru bivši direktor CIA-e je kazao mnogo, jer gotovo eksplicitno sugerira kako se ovim atentatom nastoji "namamiti" Iran na otvorenu konfrontaciju u posljednjim danima Trumpove administracije.

"Ovo je kriminalan čin i iznimno haotičan", poručio je Brennan. "Postoji rizik od smrtonosnog uzvraćanja udarca, izbijanja nove runde regionalnog sukoba. Iranu bi bilo mudro pričekati povratak odgovorne američke vlasti na globalnu pozornicu i suzdržati se od želje da uzvrate percipiranim počiniteljima", rekao je bivši šef CIA-e.

Slične poruke uputio je i Corey Shack, nekadašnji utjecajni član Savjeta za nacionalnu sigurnost i visoki dužnosnik Pentagona i State Departmanta iz vremena administracije George W. BushaNajpopasniji scenarij koji brine osoblje nacionalne sigurnosti je vojni udar na iranska nuklearna postrojenja. Da ima mjesta za zabrinutost govori i činjenica da je Trump smijenio četvoricu visokih dužnosnika Pentagona, uključujući i ministra odbrane Marka Espera, te na njihova mjesta postavio sebi odane i poslušne ljude.", poručio je Shack.

Od moguće američke vojne intervencije na Iran strahuje i John Bolton, donedavni  bliski suradnik Donalda  Trumpa, koji je godinama poznat kao "jastreb", radikalni zagovornik američkih vojnih intervencija u svijetu. Bolton je u razgovoru za CNN kazao da strahuje da Trump neće otići mirno nakon gubitka predsjedničkih izbora. "Mnogi ljudi misle da će on otići tiho, ali se plašim da će njegova reakcija biti potpuo dugačija", rekao je on.

No, vojno-politički analitičari širom svijeta vjeruju da je vlasti Irana, bez obzira na težinu atentata na istaknutog naučnika, pravilno "pročitala" pravi cilj ove provokacije i da neće sebi dopustiti da nekim nesmotrenim, nepromišljeni  činom "ispune želje" Izraela da "iscijede" i zloupotrijebe posljednje ostatke moći Donalda Trumpa i njegove administaracije.

("SB", "Advance HR", Agencije)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...