PANIKA U DANSKOJ: Poslije likvidacije 11 miliona kuna, počeli i sa usmrćivanjem mačaka radi “sprečavanja širenja koronavirusa”

Društvo za zaštitu mačaka ima saznanja da je akcija u toku i na drugim farmama.

  • Svijet

  • 29. Nov. 2020  30. Nov. 2020

  • 1

Danske vlasti su radi sprečavanja širenja koronavirusa počele sa hvatanjem i usmrćivanjem mačaka na najmanje jednoj farmi kuna, na kojoj su ovog mjeseca usmrćeni svi zatečeni primjerci te životinje krznarice.

Na farmi u blizini grada Holstebro, gdje se mačke drže u većem broju radi istrebljivanja glodara, od 22 testirane koronavirus je otkriven kod polovine i one su usmrćene, prenijela je televizija TV2 navode lokalnog dnevnika.

Društvo za zaštitu mačaka ima saznanja da je akcija u toku i na drugim farmama.

Vlada Danske je početkom novembra donijela odluku da kompletna populacija kuna bude likvidirana.

One su gajene na 1.100 farmi, uglavnom na sjeveru Danske, i do sada ih je usmrćeno i zakopano više od 11 miliona, nakon što je kod nekih otkrivena mutacija koronavirusa.

Ta odluka je izazvala niz političkih kontroverzi i protest poljoprivrednika u zemlji, pošto se ispostavilo da je nezakonita bila odluka da se usmrte svi primerci gajenih kuna, i zaraženi i nezaraženi.

To je dovelo i do ostavke nadležnog ministra Mogensa Jensena i do rekonstrukcije vlade.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...