TEGELTIJI GORI POD NOGAMA: Pozvao članove VSTV-a u Banju Luku da provjeri ko je za njega, a ko protiv!?

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija pozvao je večeras članove VSTV-a da u srijedu navečer u Banjoj Luci održe “konsultativni sastanak”, nakon čega bi bila održana i vanredna sjednica Vijeća na kojoj bi se razmatrao slučaj “Potkivanje II”, saznaje Istraga.ba.

  • Vijesti

  • 29. Nov. 2020  30. Nov. 2020

  • 2

Predsjednik VSTS-a najavio zakazivanje vanredne sjednice zbog objavljivanja snimka njegovog razgovora sa bivšom članicom VSTS-a Milijanom Buhom. Upozorio članove VSTS-a da postoji mogućnost da su prostorjie Savjeta - ozvučene i najavio angažman SIPA-e.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija pozvao je večeras članove VSTS-a da u srijedu naveče u Banjaluci održe “konsultativni sastanak”, nakon čega bi bila održana i vanredna sjednica Savjeta na kojoj bi se razmatrao slučaj “Potkivanje II”, saznaje Istraga.ba.

alt

“Poštovani članovi VSTS, sjednicu VSTS sam planirao za četvrtak ili petak sljedeće sedmice, kako god vam više odgovara. Zbog specifičnosti situacije s jedne strane i epidemioloških razloga s druge strane, prije svega bih zamolio da čujem vaš stav u pogledu načina održavanja sjednice (uživo ili online). S tim u vezi, zamolio bih vas takođe za stav o potrebi održavanja pripremnog sastanka dan prije održavanja sjednice. Vaše stavove želim da imam u vidu prije donošenja odluke o održavanju sjednice i eventualno pripremnog sastanka koji bi se održao u Banjaluci u srijedu, u zgradi Osnovnog suda koji ima izuzetno veliku centralnu sudnicu u kojoj se mogu ispoštovati sve epidemiološke mjere. Takođe, želim da vas obavijestim da procjenjujem da postoji ozbiljna mogućnost da su prostorije VSTS-a kompromitovane neovlaštenim i nezakonitim uređajima za audio-video snimanje, te vas molim da to imate u vidu ukoliko boravite u prostorijama VSTS dok naredne sedmice ne obezbijedimo pregled svih prostorija VSTS-a od strane SIPA-e. Raniji pregled je vršila OSA BiH”, napisao je Tegeltija članovima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Prema informacijama "Istrage", Tegeltija na sastanku u Banjaluci želi “lomiti” pojedine članove VSTS-a koji mu do sada nisu pružili podršku nakon što je objavljan snimak na kojem se čuje kako predsjednik VSTS-a sa bivšom članicom Savjeta Milijanom Buhom dogovara imenovanje njene sestre za sudiju.

Objava tog snimka izazvala je reakciju OHR-a i Ambasade SAD-a, a Tegeltija je nakon toga, obavijestio javnost da je “ugrožen u Sarajevu”. Milana Tegeltiju, do sada, otvoreno podržava pet od ukupno petnaest članova VSTS-a.

“Poštovani, neargumentovani napadi iozneseni u medijima na integritet predsjednika VSTS-a  smatram istovremeno napadom na instituciju VSTS i dodatnim pritiskom na njegove članove i pravosuđe BiH u cjelini”, obavijestila je članstvo VSTS-a Jadranka Stanišić.

Njen suprug advokat Slobodan Stanišić zajedno sa Milanom Tegeltijom učestvovao je u arbitriranju u nekoliko slučajeva u Republici Srpskoj. Nakon toga, Jadranka Stanišić je postala članica VSTS-a BiH.

“U potpunosti se slažem sa koleginicom Jadrankom i zato ne smijemo dozvoliti da podlegnemo bilo čijem pritisku”, napisala je članica VSTS-a Željka Radović.

Radovićeva je trenutno glavna tužiteljka Okružnog tužilaštva u Doboju. Ona je prvo bila članica VSTS-a, da bi, potom, kada joj je istekao mandat glavne tužiteljke u Doboju, podnijela ostavku u VSTS kako bi mogla biti ponovo birana u Doboju. Nakon ostavke u VSTS je izabrana za glavnu tužiteljku u Doboju, a VSTS je, odmah, raspisao konkurs za mjesto u VSTS-u koje je bilo upražnjeno njenom ostavkom. Željka Radović se, potom, prijavljuje na konkurs za poziciju na koju je podnijela ostavku i ponovo postaje članica VSTS-a.

Poput Jadranke Stanišić i Željke Radović, Tegeltiju su podržali još Duška Bogojević, Monika Mijić i Dragomir Vukoje. To znači da Tegeltija u ovom trenutku, uključujući i svoj glas, ima podršku šestoro članova VSTS-a.

Na drugoj strani je devet članova VSTS-a, što znači da ne postoji dvotrećinska većina za njegovu smjenu.

Presudnu ulogu, prema informacijama "Istrage", odigraće Monika Mijić koju Tegeltija i drugi ucjenjuju sumnjivim pravosudnim ispitom zbog kojeg se morala povući i iz trke za sudiju Ustavnog suda FBiH.

(Istraga)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...