SENZACIONALNO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Pronađen 1.000 godina stariji kompleks od Stonehengea, arheolozi su ostali u čudu nakon što su otkrili za šta je služio…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 30. Nov. 2020  30. Nov. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas u južnu Englesku, gdje je otkriven veliki vjerski kompleks, star oko 5.600 godina.

Kompleks je otkriven blizu Stonehengea, a arheolozi su utvrdili da je više od 1.000 godina stariji od poznatog kamenog kruga.

Kompleks pokriva površinu promjera 200 metara, a sastoji se od centralnog hrama na otvorenom kojeg opasuje nekoliko koncentričnih krugova rovova i palisada. Rovovi i palisade su na više mjesta ispresijecani prilaznim putevima. To znači da im funkcija nije bila prvenstveno odbrambena pa ih većina arheologa smatra drevnim hramovima gdje su se održavali vjerski obredi, sprovodi, ceremonije ustoličenja poglavica itd.

Foto: National Geographic

Dosad je pronađeno 70 takvih kompleksa u Engleskoj, 100 u Francuskoj, a u manjem broju su zastupljeni i u Njemačkoj, Italiji, Slovačkoj, Irskoj, Belgiji i Danskoj. Nakon prošlogodišnjeg otkrića tzv. Superhengea, velikog drvenog kruga oko Stonehengea, ovo je otkriće još jedan pokazatelj da tajanstveni megalitski spomenici skrivaju mnoge tajne.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...