PANIKA U DODIKOVIM REDOVIMA, STEVANDIĆ PRIZNAO SVE: „Ovo je rasulo, opšti haos koji bi mogao ugroziti funkcionisanje BiH“

„Unutarstranački sukobi u Stranci demokratske akcije (SDA) uzdrmali su političku scenu, a potencijalni raskol u najvećoj stranci u FBiH mogao bi dodatno ugroziti funkcionisanje institucija na nivou BiH“, kazao je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

  • Mini market

  • 30. Nov. 2020  30. Nov. 2020

  • 2

Stevandić ističe da Republika Srpska ne treba da se opredjeljuje za bilo koju stranu, jer sve frakcije u SDA po ključnim pitanjima imaju identično mišljenje. Međutim, kako je rekao, ova situacija je rezultat “sultanskog vladanja” Bakira Izetbegovića.

- On je na funkcije postavljao članove svoje familije, a ne kadrove koji bi bili birani na demokratskim principima. Ono što je na mene ostavilo negativan utisak je to da je Izetbegović privatizovao mnoge institucije i stvorio paraobavještajne strukture koje koristi da kreira situaciju unutar SDA, ali i na nivou BiH i entiteta. Neophodno je da dođe do slabljenja tog uticaja, da bude povećana kontrola obavještajnih službi, jer ih je često koristio za djelovanje u RS-u, ali i unutar bošnjačkog korpusa da bi eliminisao one koji se njemu ne sviđaju - istaknuo je Stevandić za “Glas Srpske”.

Što se tiče opstanka Vijeća ministara BiH, on kaže da je za to potrebna nova skupštinska većina, koja bi donijela novi koncept, koji u ovom trenutku ne postoji.

- Imamo nedefinisanu situaciju. DNS je izašao iz većine iz RS-a i ne znamo kako će oni dalje djelovati. Mislim da je najbolja ocjena da je sveukupna situacija jedno opšte rasulo i haos koji bi mogao ugroziti funkcionisanje BiH - istaknuo je Stevandić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...