HRVATSKI MEDIJI O PREVIRANJIMA U SDA: "Opoziciji otvoren put za preuzimanje vlasti; SDA se o sebi zabavila!"

Mediji u susjednim državama s velikom pažnjom prate previranja u SDA, izazvana lošim izbornim rezultatima i najavama novog osipanja stranačkih redova.

  • Politika

  • 30. Nov. 2020  30. Nov. 2020

  • 0

Zagrebački "Jutarnji list" piše da su opozicione stranke, koje su na lokalnim izborima u BiH sredinom novembra pobijedile u najvažnijim općinama u Sarajevu, dobile podršku Skupštine Sarajevskog kantona da formiraju i novu kantonalnu Vladu, u kojoj više neće biti ministara iz Stranke demokratske akcije i njenih koalicionih saveznika SBB-a i DF-a.

List piše da je na sjednici kantonalne Skupštine dvije trećine zastupnika bilo za smjenu vlasti i da niko nije bio protiv, jer su zastupnici SDA ostali suzdržani i nisu ni pokušali izboriti opstanak dosadašnje Vlade, iza koje je stajala najveća bošnjačka stranka.

Opozicioni blok

"Jutarnji list" piše da je dosadašnju Vladu Sarajevskog kantona predvodio Mario Nenadić iz Saveza za bolju budućnost (SBB), a u njoj je ministre imala i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića, te da su "zajedno sa SDA i te dvije stranke "pometene" na izborima provedenim 15. novembra, na kojima je najveće povjerenje birača sa područja Sarajeva dobio opozicioni blok kojeg čine Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), dok je SDA pojedinačno ostala najveća partija u Sarajevskom kantonu. 

"Četvorka" je preuzimanjem vlasti u tri od četiri općine koje čine grad Sarajevo, dobila i mogućnost izbora gradonačelnika glavnog grada BiH. Za tu je poziciju SDP BiH već kandidirao Bogića Bogićevića, koji je bio član posljednjeg sastava bivšeg Predsjedništva SFRJ i koji je 1991. spriječio provedbu plana vrha tadašnje JNA da preuzme vlast u zemlji i onemogući osamostaljenje Hrvatske i Slovenije.

SDA se bavi sama sobom

Dosadašnja opozicija, nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi Sarajevskog kantona, u ponedjeljak je dobila priliku formirati i novu vlast u najbogatijem kantonu u Federaciji BiH, dok se SDA bavi sama sobom zbog brojnih kritika na račun stranačkog vrha, predvođenog Bakirom Izetbegovićem.

"Mi (SDA) idemo iz greške u grešku", izjavio je u ponedjeljak za televiziju N1 član Predsjedništva SDA Šemsudin Mehmedović pridružujući se sve brojnijim kritikama na račun Izetbegovića i načina na koji on vodi stranku.

"Jutarnji list" piše da su Izetbegović, ali i njegova supruga Sebija, izloženi brojnim pozivima iz stranačkih redova da se suoče s ličnom odgovornošću za izborni poraz. Neki kritičari, poput potpredsjednika SDA Denisa Zvizdića, otvoreno su kazali kako predsjednik SDA sada mora birati između svojih najbližih saradnika, odnosno stranke, i supruge, koja ne skriva političke ambicije. Zvizdić je ultimativno zahtijevao da Sebija Izetbegović podnese ostavku na stranačke funkcije, najavivši kako će se, u protivnom, povući on.

Bračni par Izetbegović je to za sada odbacio. Sebija Izetbegović je kazala kako ostavku sigurno neće podnijeti na zahtjev Zvizdića, a predsjednik SDA odgovorio je svom dojučerašnjem bliskom saradniku i prijatelju porukom kako na ultimatume ne pristaje.

"SDA je demokratska stranka, u njoj ne naređuje ni predsjednik koji ima posebne ovlasti, pa sigurno neće naređivati ni potpredsjednik Zvizdić. Odluke će donijeti stranačka tijela nakon podrobnih analiza, nikako u postizbornoj euforiji niti metodom linča", kazao je Izetbegović u intervjuu za portal "Faktor", prenosi "Jutarnji list". 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...