DOK OBITAVA U HERCEGOVAČKOM HOTELU: Po četvrti put odgođen početak drugog suđenja Zdravku Mamiću i ostalima

Zbog zdravstvenih poteškoća dvojice okrivljenika, po četvrti put je odgođen početak drugog suđenja bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću i još šestorici koje Uskok tereti da su oštetili klub za oko 200 miliona kuna, saznaje Hina u osječkom Županijskom sudu.

  • Regija

  • 30. Nov. 2020  30. Nov. 2020

  • 0

Ročište zakazano za 1. decembra, odgođeno je, jer je drugookrivljeni Damir Vrbanović, zbog čije su bolesti odgođena tri posljednja ročišta, i dalje pozitivan na koronavirus, a sedmookrivljeni Nikky Arthur Vuksan dobio je visoku temperaturu te je upućen na testiranje na koronavirus, izvijestili su u ponedjeljak iz suda.

Suđenje je prvi put odgođeno 19. oktobra, a nova ročišta u ovom predmetu zakazana su za 7. i 8. decembra.

Uz Zdravka Mamića, kojem se sudi u odsutnosti, Vrbanovića i Vuksana, optužnicom su obuhvaćeni i Zdravkov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić te poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je od decembra 2004. do 2015. sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih kompanija, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vinsenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, oštetio klub za više od 144 miliona kuna.

Uskok smatra da se sa sinom Mariom dogovorio da će sklapanjem tih ugovora, kao i neosnovanim prepuštanjem Dinamovih ekonomskih prava u budućem transferu pojedinih igrača, izvlačiti novac iz kluba u svoju korist i korist osoba koje će u tim fiktivnim pravnim poslovima sudjelovati.

Tužilaštvo tereti okrivljenike da su novac dijelili između sebe, dok je Dinamo neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 miliona eura, odnosno 55,8 miliona kuna.

U oktobru 2019. potvrđena je i treća optužnica protiv Zdravka Mamića, koji je već bio osuđen za izvlačenje novca iz Dinama. Ta je optužnica naknadno spojena s drugom Uskokovom, a u njoj ga je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo teretilo da je od 2002. do 2007. iz tog kluba izvukao 16,7 miliona kuna dok je, obavljajući različite dužnosti u Dinamu. imao ovlaštenje za raspolaganje novcem na računu u austrijskoj banci, prenosi Hina.

Mamić je u junu 2018. godine nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Njegov brat Zoran tada je nepravosnažno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...