DODIK I ČOVIĆ IMAJU RAZLOGA ZA BRIGU: Evo šta je nakon napada poduzeo Valentin Inzko

Posebno su napeti odnosi između OHR-a i Dodika.

  • Politika

  • 30. Nov. 2020  01. Dec. 2020

  • 20

Za sutra i prekosutra je najavljena sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC). Sjednica je najavljena u trenutku političkih napetosti u čijem je fokusu Ured visokog predstavnika (OHR).

Bit će održana nekoliko dana nakon sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija posvećenog Bosni i Hercegovini, a koji je inicirala Rusija, prenosi Klix.

Na sastanku su član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) negodovali zbog rada visokog predstavnika Valentina Inzka. Dodikovo izlaganje je sadržavalo i uvrede na račun Inzka.

Osim toga, sjednica PIC-a će biti održana kada stranke sa srpskim i hrvatskim prefiksom nikada nisu bile glasnije u zahtjevu da se zatvori OHR.

U tome ih odavno podržava Rusija koja ima novog ambasadora u Bosni i Hercegovini, a to je Igor Kalabuhov. Za podsjetiti je da je i ova zemlja članica PIC-a.

Posebno su napeti odnosi između OHR-a i Dodika. To se desilo nakon što je Inzko izjavio da će insistirati da se promijeni naziv studentskog doma na Palama nazvanog po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Iz OHR-a su reagovali i na sporazum RS-a i Srbije o gradnji malih hidroelektrana na Drini. Naime, Inzko je poručio da se o ovom pitanju trebala konsultovati država, a ne entitet. Pozvali su nadležne da utvrde da li je sporazumom ispoštovan interes Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...