UHAPŠENI PREDSJEDNIK SDP-a U SREBRENICI I JOŠ DVIJE OSOBE: Osumnjičeni da su krali identitete kako bi obezbijedili glas za Mladena Grujičića

Osim Bege Bektića, uhapšeni su i Enver Hamzić i Muamer Sandžić. Krali su identitet državljanima BiH i prijavljivali ih u Srbiji kako bi obezbijedili siguran glas za Mladena Grujičića i SDP.

  • Vijesti

  • 01. Dec. 2020  01. Dec. 2020

  • 5

Predsjednik Opštinskog odbora SDP-a Srebrenica Bego Bektić, kandidat te stranke za odbornika u Srebrenici Enver Hamzić i njihov aktivista Muamer Sandžić uhapšeni su u Srebrenici, potvrđeno je za Istraga.ba u Državnog agenciji za istrage i zaštitu. Oni su osumnjičeni za organizirani kriminal u vezi s izbornim prevarama. Krali su identitet bh. džavljanima koje su, potom, prijavili u Srbiji kako bi obezbijedili siguran glas za Mladena Grujičića i SDP BiH.

Bektić je bio nosilac liste SDP-a za odbornika u Skupštini opštine Srebrenica i on je bio organizator kriminalnih radnji zbog kojih je SIPA jutros provela akciju u tom gradu.

Bego Bektić je, utvrdili su istražitelji SIPA-e, preko Sevleta Alića pribavio kopije ličnih karata četiri člana porodice Delić koji žive u Njemačkoj, te ih je registrovao u Srbiji. Predsjednik srebreničkog SDP-a osumjičen je da je ukrao identitet Rame Alića, Pembe Alić, Himze i Ramiza Avdića, Šefika Alića, Bajre Zukanovića i drugih srebreničkih Bošnjaka koji žive u Francuskoj, Americi i Danskoj. Sve ih je, potom, prijavio na fiktivne adrese u Srbiji kako bi sebi, kao kandidatu za odbornika u Skupštini opštine Srebrenica, te Mladenu Grujičiću, kao kandidatu za načelnika Srebrenice, obezbijedio sigurne glasove.

Podsjećamo, SDP BiH je jedina partija sa sjedištem u Sarajevu koja nije podržala kandidaturu Alije Tabakovića za načelnika Srebrenice. Sve vrijeme Bektić i njegovi aktivisti radili su za Mladena Grujičića, što potvrđuju i rezultati na biračkom mjestu u Sućeski, rodnom selu predsjednika OO SDP Srebrenica. Grujičić je, naime, u Sućeski osvojio 19 glasova, dok su “srpske” stranke osvojile samo četiri glasa. To znači da su za Grujičića glasali Bošnjaci u Sućeski, a za te glasove je lobirao predsjednik SDP-a Bego Bektić.

Slična je situacija i na izbornom mjestu Osatica. Tamo je Alija Tabaković osvojio 114 glasova, dok je Mladen Grujičić osvojio 56 glasova. Ukoliko se zbroje glasovi svih stranaka iz RS-a, dolazi se do broja 56, što znači da su stranke pratile svog kandidata. Međutim, “probosanske” stranke su osvojile više glasova od Alije Tabakovića, jer je deset listića na kojima su bili kandidati za načelnika – proglašeno nevažećima. Kada su u pitanju listići za Skupštinu opštine, nevažeća su u Osatici bila samo četiri. Dakle, deset osoba je poništilo listiće za načelnika opštine Srebrenica. SDP BiH na tom je mjestu osvojio jedanaest glasova, dok je deset preferencija osvojio kandidat Enver Hamzić, SDP-ov kandidat za odbornika, kojem su pripadnici SIPA-e jutros upali u kuću zbog sumnje u izborne prevare.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...