REGIONALNI PROJEKT: Platforma SVEVID dostupna i u BiH!

Platforma SVEVID namijenjena je svima onima koji cijene i prate regionalnu kinematografiju, onima koji je žele bolje upoznati i onima koji se pitaju gdje to mogu vidjeti. 

  • Regija

  • 01. Dec. 2020  02. Dec. 2020

  • 0

Tim okupljen oko ovog projekta gleda na kinematografiju kao na neki prirodan nastavak slavenske mitologije. Ta je mitologija specifična po tome što nije nigdje zapisana, već je ostala više manje oralna, tako se nasljeđivala i širila dalje kroz generacije, a svaka generacija bi dodala nešto svoje. Regionalna kinematografija je na neki način također takva. Teško je dostupna, nije okupljena na jednom mjestu, ali svako zna neku scenu, neku priču ili citat koji su ostali zapisani negdje u kolektivnom pamćenju. Iz simboličkih razloga odlučili su se za Svevida ili Svantevida, jednog od najstarijih zabilježenih slavenskih božanstava, višestranog boga koji gleda na sve strane svijeta odjednom. 

Uslugu pružaju prema modelu mjesečne, polugodišnje i godišnje pretplate, a odabirom većih paketa korisnik ostvaruje značajne uštede. Aktivacijom pretplate, korisniku je omogućen probni period od dvije sedmice unutar kojeg može uslugu otkazati bez ikakve obaveze. 

U stalno rastućem katalogu SVEVID nudi isključivo sadržaj koji je nastao u zemljama bivše Jugoslavije, od početaka kinematografije na ovom području pa do danas. Naslovi su u najboljoj dostupnoj kvaliteti slike i zvuka, a intenzivno rade na implementaciji višejezične podrške za sav sadržaj. Platforma SVEVID specifična je po tome što ima za cilj promovirati regionalnu produkciju i domaće autore. Puno je pažnje posvećeno i popratnom sadržaju kataloga, u saradnji s filmskim kritičarem Nenadom Polimcem, kako bi njeni korisnici dobili i historijsko-prostorni kontekst svega što gledaju. 

Video na zahtjev platforme najbrže su rastući način korištenja audiovizualnog sadržaja. U Evropi su Netflix, HBOgo i Amazon prime najpopularnije VOD (video on demand) platforme, no sve su zastupljenije specijalizirane platforme kao što je SVEVID. Pod specijalizirane sepodrazumijeva da su definirane specifičnim sadržajem, koji je u ovom slučaju usko vezan uz regiju. Prema Svevidovom istraživanju tržišta, prosječan korisnik aktivno koristi barem dvije VOD platforme, a osjetan je i pad u gledanosti konvencionalnih televizijskih kanala. Korisnici se sve više okreću mogućnostima koje im VOD platforme pružaju, a to je da sami kontrolišu kada, koliko i kakav sadržaj konzumiraju. Druga, značajna prednost VOD platformi je ta što sadržaj nije isprekidan i zasićen promotivnim porukama i reklamnim blokovima, što korisnici ističu kao jednu od najbitnijih značajki pri odabiru usluge. 

Platforma je trenutno dostupna u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori, a pristupa joj se vrlo jednostavno. Sve što vam treba je pristup Internetu kako biste se registrirali u tri koraka na web stranici: https://svevid.net/. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...