RUSKE VAKCINE U SRBIJI DO KRAJA SEDMICE: Plan je da se vakcinišu 2 miliona ljudi

“Pokušat ćemo nabaviti dovoljno vakcina kako bi se vakcinisao što veći broj građana, plan je negdje oko dva miliona i eventualno više“, izjavio je Đerlek.

  • Regija

  • 01. Dec. 2020  02. Dec. 2020

  • 1

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek govorio je danas na Kurir televiziji o situaciji u kojoj se našla Srbija u trećem talasu koronavirusa. Kako je situacija u Srbiji iz dana u dan sve gora, već je počelo da se spekuliše o vakcinama koje treba da stignu u tu državu.

"Ja imam informaciju da su se ministar zdravlja Zlatibor Lončar i premijerka Ana Brnabić sastali sa stručnjacima Svjetske zdravstvene organizacije da će do kraja ove sedmice doći 20 doza vakcine 'Sputnjik V' , da naša Agencija da mišljenje o toj vakcini a kasnije će se nastaviti i pregovori sa Pfizerom, tako da će se nabaviti što više vrsta vakcina, kako bi naši ljudi imali izbora, jer neko više vjeruje ruskoj, neko njemačkoj, neko kineskoj“, naveo je Đerlek i dodao:

“Pokušat ćemo nabaviti dovoljno vakcina kako bi se vakcinisao što veći broj građana, plan je negdje oko dva miliona i eventualno više“, izjavio je.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da država pregovara o proizvodnji “nekih” vakcina protiv koronavirusa u Srbiji. Ona je kazala da “čitav državni vrh kao tim” radi na nabavci vakcine i ocijenila da će Srbija biti jedna od prvih zemalja u svijetu koja će dobiti vakcinu.

“Želimo osigurati građanima mogućnost izbora i sve te vakcine jer će neko htjeti da primi samo Pfizerovu, neko samo vakcinu Moderne, neko neće da čuje za bilo šta drugo osim ruske ili kineske vakcine”, rekla je premijerka Srbije za televiziju Pink.

Ona je kazala da je “zahvaljujući predsjedniku Aleksandru Vučiću i respektu koji kineski partneri imaju prema njemu”, Srbija jedina zemlja koja će dobiti kinesku vakcinu odmah, a da nije učestvovala u ispitivanjima te vakcine.

"Već smo dogovorili sa ruskim partnerima da naše nadležne službe rade na tome da se plastično izrazim, otvore njihovu vakcinu i vide kakva je ona", dodala je Brnabić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...