JASNA PORUKA DODIKOVOM TUŽIOCU: "Prvo u zatvor, a onda u penziju!"

Uputili su oproštajnu poruku Lepiru, navodeći nekoliko primjera zbog kojih smatraju da je učestvovao u zataškavanju ubistva Davida Dragičevića.

  • Vijesti

  • 01. Dec. 2020  02. Dec. 2020

  • 0

Nakon što je u javnosti objavljeno da glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir 1. decembra odlazi u penziju, članovi grupe "Pravda za Davida" okupili su se ispred ove institucije.

Uputili su oproštajnu poruku Lepiru, navodeći nekoliko primjera zbog kojih smatraju da je učestvovao u zataškavanju ubistva Davida Dragičevića.

Pozivajući se na član 32. Ustava RS kojim se građanima daje pravo da javno iznose mišljenje o radu državnih organa, te da niko zbog toga ne može biti pozvan na odgovornost, članovi grupe "Pravda za Davida", iskoristili su priliku da se obrate glavnom okružnom tužiocu Želimiru Lepiru koji odlazi u penziju.

Kako navode, Lepir je svojim ćutanjem, činjenjem i nečinjenjem dopustio da se zataška ubistvo Davida Dragičevića.

"Prvo u zatvor, a onda u penziju. Lepir je dopustio da nekažnjeno prođe poziv ministra unutrašnjih poslova koji je tražio od njega da ubrza postupak donošenja naredbe o nesprovođenju istrage u vezi sa ubistvom Davida Dragičevića. Pitamo se sa pravom koliko je sličnih poziva u prošlosti bilo. Nama ne treba tužilac koji će se bojati ljudi iz policije i ministra unutrašnjih poslova, a što je slučaj sa Želimirom Lepirom što je on i priznao advokatu Ifetu Feragetu", ističe član grupe "Pravda za Davida" Ozren Perduv.

Prema njihovoj procjeni, Okružno javno tužilaštvo nije nezavisna institucija, već alat u rukama režima namijenjen za slamanje svake vrste otvora, prikrivanje, zataškavanje teških krivičnih djela, te kao takvo predstavlja opasnost za cjelokupno društvo. Iz grupe "Pravda za Davida", ističu da su sigurni da iza predmeta Dragičević stoji organizovani kriminal, te da svoju ulogu ima i Lepir.

"Lepir je svojom odlukom predmet Dragičević dodijelio takozvanom tužiocu Daliboru Vreći, za kojeg su advokati porodice Dragičević rekli da dok je on postupajući tužilac neće biti nikavog napretka u istrazi, a što se pokazuje tačnim. Isti taj takozvani tužilac Dalibor Vrećo obustavio je istragu protiv policijskog inspektora koji je naredio bacanje Davidovog donjeg veša. Sve je to glavni tužilac Lepir dozvolio", poručio je Ozren Perduv.

Članovi grupe "Pravda za Davida", poručili su da nisu zaboravili ni, kako su je nazvali, policijsko - tužilačku akciju od 25.decembra 2018. godine. Tada je, podsjećaju po nalogu tužilaštva više lica saslušano i lišeno slobode, dok su nekažnjeno prošle ubice Davida Dragičevića.

Podvukli su da je, Želimir Lepir svojim ćutanjem dozvolio da se policija represijom, progonom i diskriminacijom obračuvana sa ljudima koji traže istinu i pravdu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...