KAKAV SRETNIK: Ribolovac slučajno pronašao skupocjeni predmet, evo koliko vrijedi

Prvo je pomislio kako je to odron stijene...

  • Šareni svijet

  • 01. Dec. 2020  02. Dec. 2020

  • 0

Tajlandski ribolovac Naris Savanasang (60), šetao se jedno veče pored obale, kada je ugledao nešto nalik velikog kamenog grumena u vodi.

Prvo je pomislio kako je to odron stijene, ali uz pomoć svog iskustva i znanja, naslutio je da je ipak riječ o ambergrisu.

Ambergris nastaje u unutrašnjosti kitovog organizma, uz pomoć sperme koja se luči u žučnim kanalima u gastrointestinalnog trakta, kako bi olakšao konzumiranje velikih ili oštrih predmeta, prenose Nezavisne novine.

Kit zatim povraća sluz koja se stvrdnjava i ima neprijatan miris dok pluta površinom okeana - ponekad i nekoliko godina. Nešto kasnije, ovaj grumen nalik kamenu, gubi neprijatan miris i koristi se kao veoma skup sastojak za proizvodnju skupocijenih parfema.

Zbog toga je ribolovac želio da posebno ispita i utvrdi porijeklo svog pronalaska. Želi da bude siguran da je to zaista ambergris, kako bi ga prodao po što boljoj cijeni.

Kako gromada teži 100 kilograma, jedan biznismen se već javio i ponudio čak 27 miliona evra za isti. On će na licu mjesta provjeriti vjerodostojnost ove kamene smjese i u najboljem slučaju, od poštenog pronalazača napraviti milionera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...