BURNO U SDP-u: Saša Magazinović podnio ostavku na funkciju predsjednika Glavnog odbora

"Nastaviću davati svoj doprinos SDP-u jednakim intenzitetom kao i do sada", naveo je Magazinović.

  • Politika

  • 02. Dec. 2020  02. Dec. 2020

  • 3

Saša Magazinović podnio je ostavku na funkciju predsjednika Glavnog odbora SDP-a. Obrazloženje ostavke napisao je na društvenim mrežama.

“Nastaviću davati svoj doprinos SDP-u jednakim intenzitetom kao i do sada. Ova odluka ima veze samo sa mnom i nije dio ničega što bi mogli drugačije interpretirati", naveo je.

“Nikada me moje ime nije sprječavalo da, kao i svaki drugi čovjek zdravog srca i uma, osjećam ogromnu bol zbog Srebrenice. Isto tako me nikada pripadnost nekoj grupi nije sprječavala da razlučim dobro od lošega, pa i onda kad je loše tu, među nama. Ovaj put loše je među nama. Greške su velike, a borba za njihovo ispravljanje mora biti daleko veća. Moja odgovornost je moralna. Bez ikakve namjere, bez ikakve želje – u trenucima kada čovjek vodi svoje borbe i proživljava vlastite gubitke, dogodi se da ostavi otvoren prostor koji je do tada štitio. Moramo se učiti odgovornosti. Moramo konzumirati evropsku demokratsku kulturu. Ne smijemo se praviti da nas se ne tiče. Trebamo prestati okretati glavu od problema. Kada se dese krupne greške, nije baš da se možemo ponašati kao da je sve u redu.

Zbog toga podnosim ostavku na funkciju predsjednika Glavnog odbora SDP-a BiH. To je jedini smislen i odgovoran potez koji mogu učiniti u ovom trenutku, budući da cijelu svoju političku karijeru insistiram na odgovornosti, kako onih koji griješe i čine loše, tako i onih koji nečinjenjem sudjeluju u tome. Pa makar ta odgovornost bila moralna.

Za sve one koji od SDP-a žele praviti mjesto progresa, poštovanja i političku organizaciju koja je sinonim za vladavinu prava, na raspolaganju sam. Za one druge svakako ne bi ni smjelo biti mjesta u Partiji.

Još jednom da ponovim, dužnost je, prije svega nas koji živimo u ovoj zemlji, da Srebrenicu štitimo – čuvamo sjećanje, brinemo se o onima koji su nadživjeli užas, ali i osiguramo vladavinu prava u svakom smislu. Moja ostavka je isključivo lični moralni čin kojim šaljem poruku poštovanja prema Srebrenici, ali i SDP-u onakvom kakav bi trebao biti.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...