"SB" NA LICU MJESTA: Studenti Fakulteta zdravstvenih studija konačno dobili svoj prostor (FOTO)

Sporazum su potpisali rektor UNSA-e Rifat Škrijelj i dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija Arzija Pašalić, a Sporazum će naknadno potpisati i direktor Studentskog centra Muhamed Omerović, koji zbog koronavirusa nije mogao prisustvovati.

  • Društvo

  • 02. Dec. 2020  02. Dec. 2020

  • 0

Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, koji obrazuje nosioce zdravstvene profesije, nakon 47 godina, osiguran je smještaj u objektu Paviljon VIII i Paviljon IX u okviru JU Studentski centar Sarajevo.

Tim povodom je danas potpisan i Sporazum između Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta zdravstvenih studija UNSA-e i JU Studentski centar Sarajevo o ustupanju na dugoročno korištenje objekata Paviljon VIII i Paviljon IX u okviru te ustanove.

Sporazum su potpisali rektor UNSA-e Rifat Škrijelj i dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija Arzija Pašalić, a Sporazum će naknadno potpisati i direktor Studentskog centra Muhamed Omerović, koji zbog koronavirusa nije mogao prisustvovati.

Time su regulisani međusobni odnosi između sporazumnih strana, a u vezi s ustupanjem na korištenje Fakultetu zdravstvenih studija UNSA-e Paviljona VIII i Paviljona IX kao zasebnih građevinskih cjelina u okviru Studentskog centra Sarajevo u Studentskom naselju „Bjelave“ radi rješavanja pitanja smještaja Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

Rektor Škrijelj je kazao da se potpisivanjem Sporazuma rješava strateški važno pitanje, smještaj Fakulteta zdravstvenih studija koji obrazuje nosioce zdravstvene profesije.

- To znači da će naš Fakultet zdravstvenih studija, a uradili su puno da bi postigli uspjeh, imati svoj prostor. Kadrovski su ojačani mladim ljudima, modernizacijom studentskih programa te njihovim usklađivanjem sa sličnima na teritoriji EU postali su prepoznatljivi u EU - kazao je Škrijelj.

Potpisivanjem Sporazuma riješena je dugogodišnja borba za prostor, a cilj te borbe, kako je kazala dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija Arzija Pašalić, je da se osiguraju uslovi dostojni studenta.

- Ovo je za nas historijski čin, jer su nas do sada prostorni kapaciteti limitirali u našem razvoju. Naši studenti su do sada imali nastavu na osam fakulteta - istaknula je Pašalić i zahvalila svim dekanima koji su otvorili vrata studentima Fakulteta zdravstvenih studija.

Podsjetila je da su studenti zimi putovali s jednog fakulteta na drugi, a dnevno su mijenjali po četiri lokacije, a to je, kako je rekla, "za mene kao čovjeka i dekana bilo poražavajuće, ali to nam je davalo snagu da se borimo za ono što nam i pripada“.

Fakultet zdravstvenih studija ima dugogodišnju tradiciju, a trenutno na tom fakultetu studira 1.186 studenata na sva tri ciklusa. Od ove godine su uvedena i dva studijska programa. 

- Vizija Fakulteta zdravstvenih studija nije da studente školuje da bi otišli van BiH, iako su diplome priznate u državama Evropske unije, ali naše društvo ne prepoznaje taj kadar na tržištu rada u BiH - istaknula je ona.

Prostori u objektu Paviljon VIII i Paviljon IX mogu zadovoljiti sve potrebe studenata i profesora, praktični i učionički dio nastave, ali rekonstrukcija paviljona će potrajati više od godinu dana uz finansijsku podršku UNDP-a, institucija Kantona Sarajevo, Federacije BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...