SAMO NJEŽNO: Zbog greške koju pravimo kada ispuhujemo nos, on postaje još začepljeniji

Osjećaj zapušenog nosa ne dolazi od same sluzi, već od uvećanih krvnih sudova u nosu.

  • Jeste li znali

  • 02. Dec. 2020  02. Dec. 2020

  • 0

Odmalena nas roditelji uče kako da ispušemo nos - "puhni jako u maramicu", riječi su koje su nam svima ponavljali. I dok biste vjerovatno vrlo lako rekli da je to i jedini način da se ispuše nos, jer vam se prosto podrazumijeva, zapravo je i vrlo pogrešan.

Stručnjaci, naime, objašnjavaju da upaljeni sinusi i kanali uzrokuju nakupljanje sluzi u nosu, koja dovodi do curenja iz nosa ili začepljenosti. Kada ispuhujemo nos, jako pušemo u maramicu, što je potpuno pogrešno, a evo i zašto.

Osjećaj zapušenog nosa ne dolazi od same sluzi, već od uvećanih krvnih sudova u nosu, a jak pritisak prilikom ispuhivanja nosa ih samo dodatno nadražuje i uvećava, prenosi "Mondo".

Ljekari vele da, zapravo, jako puhanje prilikom istresanja nosa može da vrati sluz u sinusne šupljine.

Stručnjaci su do ovih otkrića došli tako što su u nosnu šupljinu učesnika studije stavili kontrastne boje, a zatim su pomoću uređaja utvrdili da oni koji su jako ispuhivali nos, imaju najveću količinu sluzi u sinusima.

"Kod onih koji su kašljali ili kihali, nije bilo boje ni u jednom sinusu, a kod onih koji su jako ispuhivali nos, bilo je boje u jednom ili oba sinusa", kažu stručnjaci.

"Ako vam nos baš curi, onda ga treba nježno obrisati uz blago puhanje. Također, ispušite nos kroz više kratkih izdisaja, a ne kroz jedan jaki, jer će tako pritisak biti manji. I jednu po jednu nozdrvu, a ne obje istovremeno. Ako vam je nos zapušen nakon buđenja, tj. cjelonoćnog ležanja, sačekajte desetak minuta", savjetuju ljekari.

Eto, sada i to znamo.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...