ZAŠTO ŠUTI NJEMAČKA POLICIJA: Još nije otkriven identitet teroriste koji je Trier zavio u crno

Dan nakon što je vozač u Trieru namjerno pregazio mnoštvo ljudi, nema odgovora na pitanje ko je počinilac terorističkog čina i zašto je to uradio.

  • Svijet

  • 02. Dec. 2020  02. Dec. 2020

  • 0

"Trier žaluje, Trier pati, ali Trier neće pokleknuti", izjavio je gradonačelnik tog grada Wolfram Leibe na komemoraciji održanoj pred najpoznatijom znamenitošću Triera Porta Nigrom. 

Na komemoraciju je došlo na stotine ljudi. Predsjednica vlade pokrajine Rheinland Pfälz Malu Dreyer, koja je i sama stanovnica grada, položila je vijenac za žrtve ovog ludila, piše "Deutsche Welle".

"To je užasan događaj u ovom tako lijepom gradu", rekla je Dreyer.

Niko nije mogao niti zamisliti da se tako nešto može dogoditi u Trieru. Šta god da je počinioca navelo na taj čin, "ništa, baš ništa ne može opravdati ovaj okrutan i užasan čin", kazala je političarka SPD-a.

Zašto i bebu?

Kako se vidi po policijskim snimcima događaja, 51-godišnji Nijemac, čije ime još nije saopćeno, namjerno je u terenskom vozilu i ciljano upravljao automobilom prema ljudima koji su bili u pješačkoj zoni. U tome je pet osoba izgubilo život, među njima i jedna beba, stara devet mjeseci, tri žene od 25, 52 i 73 godine i jedan 45-godišnji muškarac, otac ubijene bebe. Povrijeđeno je još 14 osoba, osam od njih teško.

Već iste večeri nakon događaja pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Roger Lewenz objavio je kako je "ovaj događaj potresao čitavu Njemačku."

Počinilac je svoje nedjelo počinio ciljano kako bi povrijedio ljude. Niti ministar niti gradonačelnik Leibe ne mogu razumjeti takav čin. "Želim znati, zašto neko može tako učiniti. Hoću li dobiti odgovor na to pitanje, to stvarno ne znam", izjavio je Leibe.

Motiv - potpuno nepoznat

Protiv počinioca je podignuta optužnica za podmuklo ubistvo automobilom kao oružjem. No, ništa ne ukazuje na neki "vjerski, politički ili teroristički motiv", izjavilo je nadležno državno tužilaštvo. On je i stanovnik tamošnje općine, ali do sada nije pobudio pažnju policije niti je kažnjavan.

Prema višem državnom tužiocu Peteru Fritzenu, u ovom slučaju ima osnova za "psihijatrijski poremećaj", ali to tek trebaju utvrditi medicinski vještaci. Utvrđeno je i da je bio pod utjecajem alkohola i izmjereno mu je 1,4 promila. Ali, u posljednje doba nije imao stalno mjesto boravišta, a nema ni bliže rodbine. Vozilo je u vlasništvu jednog poznanika počinioca i on nema nikakve veze s nedjelom, piše "Deutsche Welle".

"Vijest iz Triera uveliko me rastužila", poručila je i njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Želim uputiti saučešće porodicama žrtava koje su tako naglo i nasilno izgubile život. Ali, mislim i na one koji su djelom teško povrijeđeni i želim im mnogo snage u ozdravljenju", poručila je kancelarka.

No, i ministar unutrašnjih poslova pokrajine priznaje kako je takav nemili događaj teško uopće moguće spriječiti. "Nije moguće fizički spriječiti ulazak vozilima u pješačku zonu, jer i trgovine trebaju primiti robu, a mora biti moguć prolazak vozilima hitne pomoći i vatrogascima", izjavio je Lewenz.

alt

alt

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...