SKANDALOZNA IZJAVA MARIJA KORDIĆA: "Mostar je stolni grad Hrvata!"

Dr. Mario Kordić, nosilac gradske liste HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostara i kandidat te stranke za gradonačelnika Mostara, kazao je u razgovoru za portal HMS da je Mostar stolni grad svih Hrvata!

  • Mini market

  • 02. Dec. 2020  02. Dec. 2020

  • 11

Na pitanje novinara je li Mostar "duboko podijeljen grad", kako se često može čuti u javnosti, i koliko opterećenost nacionalnim odnosima Hrvata i Bošnjaka utječe na izborni proces, Kordić je kazao da je "taj privid podijeljenosti posljedica odluka visokog predstavnika, nesnalaženja međunarodne zajednice sve ove godine, ali i dugogodišnjeg neiskrenog i destruktivnog ponašanja pojedinaca u gradu Mostaru".

"Popis stanovnika 2013. je dao jasne podatke o strukturi stanovnika u gradu Mostaru i čak mogu i razumjeti da nekome ti podaci ne odgovaraju, ali su to službeni podaci i oko toga se ne trebamo raspravljati. Grad Mostar je stolni grad svih Hrvata, ali je isto tako i europski i kozmopolitski grad svih njegovih stanovnika, za što se mi zalažemo. Hrvatski narod i HDZ BiH kao stožerna stranka hrvatskog naroda jedini zagovaramo jednakopravnost svih naroda na području cijele Bosne i Hercegovine. Nema niti jednog razloga da tako ne bude i u Mostaru, iako naši zahtjevi da to bude pravilo u svim sredinama ne nailaze na podršku od stranke Bošnjaka. Bosna i Hercegovina je zemlja tri konstitutivna naroda i naravno da postoje odnosi među narodima, i postojat će još dugo, ali tu dolazimo u sličnu situaciju kao i sa sintagmom duboko podijeljen grad, gdje nacionalni odnosi, odnosno problematiziranje istih, služe za ostvarivanje privatnih političkih i/ili finansijskih ciljeva određenih skupina, umjesto da se doživljavaju kao realnost i možda prilika da ovaj grad bude kvalitetnije mjesto za život", kazao je Kordić.

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...