PARLAMENT FBiH USVOJIO DVA ZAKLJUČKA DF-a; ŽILIĆ: "Ovim smo pomogli ekonomski oporavak FBiH"

"Posebno se to odnosi na oblast Poduzetničke infrastrukture koja je danas u formi Nacrta zakona dobila i svoj pravni okvir", rekao je Žilić.

  • Ekonomija

  • 02. Dec. 2020  03. Dec. 2020

  • 0

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH jok uvijek traje. Poslanicu su iznijeli nis inicijativa i zaključaka, a posebno zanimljivi su zaključci DF-a.

Hajrudin Žilić, zastupnik DF u Prestavničkom domu Parlamenta Federacije za Raport je objasnio da se radi o zaključcima koji će pomoći u prevladavanju teških ekonomskih izazova koji nam slijede u idućem periodu.

"Posebno se to odnosi na oblast Poduzetničke infrastrukture koja je danas u formi Nacrta Zakona dobila i svoj pravni okvir. U okviru te tačke, klub DF je predložio, a Predstanički dom Parlamenta Federacije usvojio Zaključak kojim se Vladi Federacije nalaže da u parlamentarnu proceduru, i to za narednu sjednicu, uputi Zakon o JPP, koji je radna grupa zastupnika uz podršku NDI i stručnjaka iz oblasti JPP u formi prednacrta u ranijem periodu dostavila Vladi Federacije. Zakon o JPP, čije donošenje zahtjeva DF, je jedan od uslova formiranja poduzetničkih zona sa aspekta finansiranja njihovog uspostavljanja. Sve to omogućit će brži rast poduzetništva, osigurati privlačenje i povećanje investicija, a u krajnjoj liniji i povečanje zaposlenosti", kaže Žilić.

Usvojen je i drugi zaključak DF-a kojim se od Vlade Federacije zahtjeva da do 15.02.2021. godine u parlamentarn proceduru uputi novi Zakon o ublažavanju njegativnih ekonomskih posljedice tokom perioda recesije BH ekonomije.

"U DF smatramo da je novi Zakon nužan iz razloga transparentnog utroška najavljenih 1,5 milijardi KM iz sredstava MMF. Taj Zakon svakako treba pripremiti u saradnji, odnosno kroz socijalni dijalog poslodavci, Sindikat, ESV i treba da sadrži ekonomske i socijalne mjere koje će pomoći poslovnim subjektima, uposlenicima i svim drugim građanima Federacije, da sa što manje negativnih efekata dočekaju period u kome se očekuje izlazak bh. privrede iz recesije, a nešto kasnije i ekonomske depresije. Svakako, u svoje lično ime i ime članova Kluba DF u Predstavničkom domu zahvaljujem se kolegicama i kolegama zastupnicima koji su imali sluha za nase Zaključke, a slijedom toga i za privrendike, uposlenike i građane Federacije uopšte, čije zahtjeve smo danas mi artikulisali i u čije ime smo govorili u Parlamentu", zaključio je Žilić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...