KORONA SE POJAVILA U AMERICI, PRIJE NEGO U KINI: Najnovija istraživanja iz SAD-a daju ŠOKANTNA OTKRIĆA

Američki ljekari su zvanično registrovali prvi slučaj Covida-19 kod pacijenta 19. januara 2020. godine.

  • Svijet

  • 02. Dec. 2020  03. Dec. 2020

  • 1

Virus korona bio je prisutan i zarazio je ljude u SAD i prije nego što je Kina prijavila prve slučajeve 31. decembra 2019. godine, otkrilo je istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Američkog crvenog krsta.

Američki ljekari su zvanično registrovali prvi slučaj COVID-a 19 kod pacijenta 19. januara 2020. godine, ali medicinski nalazi u radu objavljenom u časopisu Clinical Infectious Diseases sugerišu da je virus možda i prije toga cirkulirao u Americi.

Naučnici su proučili gotovo 7.400 uzoraka donirane krvi u devet američkih država između 13. decembra 2019. i 17. januara 2020. godine. Dokazi o antitelima na COVID-19, čije prisustvo sugeriše da je osoba imala kontakt sa virusom, bili su prisutni u 106 uzoraka, pokazala je studija.

To znači da postoji mogućnost da je virus korona postojao u Sjedinjenim Državama mjesec dana prije nego što je potvrđen prvi slučaj zaraze i sedmicama prije nego što su kineske vlasti objavile podatke o infekciji u Wuhanu.

Analiza bolničkih podataka iz SAD krajem 2019. također je pokazala porast broja pacijenata sa gripom, od kojih su mnogi imali jak kašalj i druge ozbiljne respiratorne simptome.

I istraživači u Evropi pretpostavljaju da je korona virus bio prisutan u evropskim zemljama prije nego što je Kina zvanično objavila pojavu novog soja. Istraživanje u Francuskoj je otkrilo da u uzorcima krvi uzetim početkom decembra 2019. postoje antitijela na COVID-19. Slična studija, koju su sprovele njihove italijanske kolege, otkrila je da su uzorci u Italiji još u septembru pokazivali prisustvo antitijela.

U međuvremenu su španski virusolozi pronašli tragove korona virusa u uzorcima kanalizacione vode prikupljene u martu 2019. godine - punih devet mjeseci prije pojave korone u Wuhanu.

Tačno porijeklo virusa korona trenutno nije poznato, ali Amerika svo vrijeme pokušava da za to okrivi Kinu. Predsjednik SAD Donald Trump često je virus, koji je do sada zarazio više od 13,8 miliona i usmrtio više od 271.000 ljudi u Americi, nazivao "kineskim virusom", izazivajući žestoko protestovanje Pekinga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...