"SB" NA PRESSU VLADE FBiH: Donesena odluka o raspodjeli pomoći od 30 miliona KM za izvozno orijentisane kompanije

"Nakon ove odluke i provedene procedure, ići ćemo u potpisivanje ugovora o raspodjeli", rekao je Džindić.

  • Ekonomija

  • 03. Dec. 2020  03. Dec. 2020

  • 0

Redovna 246. sjednica Vlade Federacije BiH održava se danas u Sarajevu.

Ministar energetike i rudarstva FBiH Nermin Džindić kazao je na današnjoj pres-konferenciji da je donesena odluka o raspodjeli pomoći od 30 miliona maraka.

"To je direktna pomoć Vlade FBiH izvozno orijentisanim preduzećima. Ukupan broj zahtjeva je 492, od čega formalno ispravnih 391. Pet sektora je obuhvaćeno ovom odlukom. To su metalna, elektro i automobilska industrija, industrija građevinskog materijala, drvna, papirna i grafička industrija, proizvodnja tekstila, obuće i kože, hemijska i farmaceutska industrija. 

Nakon ove odluke i provedene procedure, ići ćemo u potpisivanje ugovora o raspodjeli", rekao je Džindić i dodao:

"Ovo je zadnja od donesenih mjera te se i dalje nastavljaju pripremati nove mjere."

Vlada FBiH danas je donijela saglasnost i na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa.

"Donesena je konačna odluka o smanjenju veleprodajne cijene gasa za 8,5 posto. Odluka stupa na snagu od 1. januara, molba je da svi distributeri prenesu to smanjenje i na krajnje korisnike. Jednoglasno je podržana ova odluka, a ako dođe do daljenjeg pada, reagovat ćemo i dalje", kazao je on.

Džindić je istaknuo da "BH Telecom" nije njegov resor, ali da zna da je razlog za štrajk radnika "BH Telecoma" nepotpisivanje kolektivnog ugovora.

"Što se tiče mog sektora, uvijek smo našli neko zajedničko rješenje. Ne smije se potpisati ništa što se ne može uspostaviti. Potrebno je tražiti kompromisno rješenje, nastaviti dijalog i doći do finalnog rješenja", zaključio je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...