ŠTA OTKRIVA DOSADAŠNJI TOK SJEDNICE: Tegeltija optužen da je napravio reality show od VSTV-a; Hoće li podnijeti ostavku prije nego što danas bude smijenjen?!

U zaštitu Milana Tegeltije stale su članice VSTV-a iz Republike Srpske Duška Bogojević, Jadranka Stanišić i Željka Radović.

  • Mini market

  • 03. Dec. 2020  03. Dec. 2020

  • 2

Nakon više od tri sata rasprave na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koja se bavi odgovornošću njegovog predsjednika Milana Tegeltije, već se mogu naslutiti dva potencijalna scenarija s istim epilogom: odlaskom Tegeltije s funkcije! Otvoreno je samo pitanje hoće li on podnijeti ostavku ili će biti smijenjen glasovima deset od četrnaest članova VSTV-a koji sudjeluju u njegovom radu.

Nekoliko članova VSTV-a direktno je pozvalo Milana Tegeltiju da danas podnese ostavku, časno se izvuče iz situacije u koju je sam sebe doveo, ali i da na taj način vrati urušeni ugled krovne pravosudne institucije.

"Ja smatram da trebate podnijeti ostavku kao vaš moralan i odgovoran čin", poručio je Tegeltiji član Vijeća Goran Nezirović. Isto je ponovio i njegov kolega Selim Karamehić

Berina Alihodžić, uz poziv Tegeltiji da odstupi, kazala je: "Cjelokupno pravosuđe s vašim reakcijama, predsjedniče Milane, pretvorilo se u reality show, a mi svi skupa u učesnike reality showa."

Veoma kritična prema Tegetiji i njegovom radu bila je potpredsjednica VSTV-a Sanela Gorušanović-Butigan"Nije nemoguće da mi danas ne raspravljamo o ovom snimku. Ništa se ne smije dešavati u vezi s bilo kim od nas, da o tome priča javnost, a da o tome mi ne pričamo", kazala je Gorušanović-Butigan.

Ostavku predsjednika VSTV-a zatražila je i advokatica Amila Kunosić, koja je Tegeltiji zamjerila i njegovo samostalno djelovanje u javnosti, iznošenje ličnih stavova i ocjena, kao što je bio slučaj s nedavnom reakcijom na izvještaj OSCE-a. "Ovdje je bitna institucija, njena ovlaštenja, povjerenje građana i moramo s tog aspekta sve posmatrati", kazala je Kunosić.

U zaštitu Milana Tegeltije stale su članice VSTV-a iz Republike Srpske Duška Bogojević, Jadranka Stanišić i Željka Radović. Radović je kazala da "hajka na Milana Tegeltiju i VSTV traje još od 2016. godine, odnosno od izbora Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH".

Njena kolegica Jadranka Stanišić kazala je da je nju strah pričati na telefon, "jer svi mi možemo biti predmet nekih nezakonito pribavljenih dokaza pa nema sumnje da je nama privatnost narušena".

Do prekida sjednice u 13 sati još nije govorila Monika Mijić, članica VSTV-a koju je predložilo Vijeće ministara BiH, čije će mišljenje, odnosno glas, vjerovatno biti presudno za smjenu Milana Tegeltije. Naravno, ukoliko on prije toga ne podnese ostavku.

Za smjenu predsjednika VSTV-a potrebni su glasovi deset članova Vijeća, odnosno dvotrećinska većina.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...