OVO MORATE ZNATI: Ovih 11 simptoma ukazuje na to da ste zaraženi koronavirusom

Nedavna istraživanja su pokazala da gubitku čula okusa i mirisa kao jednom od simptoma prethode problemi u nosnoj šupljini, kao što su suhoća u nosu ili neobičan osjećaj u nosnoj šupljini.

  • Zdravlje

  • 03. Dec. 2020  03. Dec. 2020

  • 0

Simptomi kao što su gubitak čula mirisa i okusa, pomažu u razlikovanju gripe od koronavirusa. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ukazuje na 11 najčešćih simptoma povezanih s koronavirusom.

Ovo je 11 ranih znakova koji mogu upućivati na koronavirus:

- groznica ili povišena tjelesna temperatura

- kašalj

- nedostatak zraka ili otežano disanje

- umor

- bolovi u mišićima ili tijelu

- glavobolja

- gubitak čula okusa ili mirisa

- grlobolja

- curenje iz nosa

- mučnina ili povraćanje

- proljev.

Nedavna istraživanja su pokazala da gubitku čula okusa i mirisa kao jednom od simptoma prethode problemi u nosnoj šupljini, kao što su suhoća u nosu ili neobičan osjećaj u nosnoj šupljini.

Zanimljivo je da je veliki broj pacijenata zaraženih koronavirusom izjavio da, zbog simptoma gubitka čula mirisa i okusa, hrana ima potpuno drugačiji okus tako da nužno ne mora značiti da će ova osjetila potpuno nestati.

"Volim lijepe obroke, odlazim u restorane, pijem sa prijateljima, ali sada je sve to nestalo. Meso ima okus benzina, a šampanjac ima okus truhlih jabuka", objasnila je nedavno jedna pacijentica za BBC.

Ono što CDC savjetuje jeste da ljudi, ukoliko osjete bilo koji od sljedećih simptoma, zatraže ljekarsku pomoć:

- Problemi s disanjem

- Stalna bol ili pritisak u prsima

- Zbunjenost

- Nemogućnost buđenja ili ostajanja budnim

- Plavičaste usne ili lice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...