NAUČNICI TVRDE: Koronavirus može ući u mozak kroz nos

Tekst prenosimo s hrvatskog Tportala.

  • HiTec

  • 03. Dec. 2020  03. Dec. 2020

  • 0

Novi koronavirus SARS-CoV-2 može ući u mozak ljudi kroz nos, sugerira istraživanje obdukcije objavljeno u "Nature Neuroscience". Ovo otkriće moglo bi pomoći u objašnjavanju nekih neuroloških simptoma uočenih u bolesnika s Covidom-19 i poslužiti kao dijagnoza i mjera za sprečavanje infekcije.

SARS-CoV-2 ne utječe samo na respiratorni trakt već utječe i na središnji živčani sustav (CNS), što rezultira neurološkim simptomima poput gubitka mirisa, okusa, glavobolje, umora i mučnine. Iako su nedavna istraživanja opisala prisutnost virusne RNK u mozgu i likvoru, ostaje nejasno gdje virus ulazi i kako se distribuira unutar mozga.

Frank Heppner i kolege pregledali su nazofarinks, gornji dio grla koji se spaja s nosnom šupljinom, vjerojatno prvo mjesto virusne infekcije i replikacije te mozak 33 pacijenta koji su umrli od Covida-19. Pregledano je dvostruko više muškaraca nego žena, srednja dob u trenutku smrti bila je 71,6 godina, a srednje vrijeme od pojave simptoma do smrti bio je 31 dan.

Autori su otkrili prisutnost SARS-CoV-2 RNK i proteina u mozgu i nazofarinksu. Netaknute čestice virusa otkrivene su i u nazofarinksu. Najviše razine virusne RNK pronađene su u njušnoj sluznici.

Primijetili su da je trajanje bolesti u obrnutoj korelaciji s količinom virusa koji se može otkriti, što ukazuje da su pronađene više razine SARS-CoV-2 RNK u slučajevima s kraćim trajanjem bolesti.

Autori su također pronašli "spike"' protein SARS-CoV-2 u određenim vrstama stanica unutar njušnog sluznog sloja, gdje može iskoristiti blizinu endotelnog i živčanog tkiva da bi ušao u mozak.

U nekih je pacijenata protein spike SARS-CoV-2 pronađen u stanicama koje izražavaju markere neurona, što upućuje na to da mirisni senzorni neuroni mogu biti zaraženi, kao i na područjima mozga koja primaju signale mirisa i okusa.

SARS-CoV-2 pronađen je i u drugim područjima živčanog sustava, uključujući produženu moždinu - primarni centar za kontrolu dišnog i kardiovaskularnog sustava mozga.

Potrebna su daljnja istraživanja obdukcije koja uključuju širok spektar uzorkovanja kako bi se identificirali precizni mehanizmi koji posreduju ulasku virusa u mozak i ispitala druga potencijalna ulazna vrata, pišu znanstvenici. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...