PRITISAK NAJVEĆIH KLUBOVA URODIO PLODOM: UEFA pripremila novi format Lige prvaka

Ovaj tekst prenosimo sa zagrebačkog portala Dnevnik.hr.

  • Jeste li znali

  • 03. Dec. 2020  03. Dec. 2020

  • 0

Pritisak velikih klubova i prijetnje osnivanjem Superlige urodile su plodom. UEFA priprema novu promjenu formata Lige prvaka. Na snagu će moći stupiti tek nakon sezone 2023./2024. jer su za razdoblje od 2021. do 2024. već prodana televizijska i marketinška prava u okviru trenutačnog formata natjecanja.

Novi format izrodio se pod radnim nazivom „švicarski model“ Lige prvaka. Najznačajniji je podatak da se natjecanje proširuje s 32 na 36 klubova. U prvoj fazi bit će šest skupina po šest klubova. Prema informacijama britanskog Timesa, projekt je već odobrilo Europsko udruženje klubova (ECA).

Namjera je da se poveća broj utakmica kako bi se povećala zarada. U novom formatu finalisti će odigrati ukupno 17 utakmica umjesto dosadašnjih 13. Također se razmatra i mogućnost natjecanja po skupinama i u drugoj fazi natjecanja. To smo već imali prije dvadesetak godina.

Uglavnom, u prvoj fazi dalje bi išle po dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine i četiri najbolje trećeplasirane momčadi. To znači da bi svaka momčad odigrala najmanje deset utakmica u sezoni.

Posljedica te reforme bilo bi skraćivanje elitnih europskih liga koje imaju po 20 klubova na 18. U drugoj fazi natjecanja neće biti klasičnog ždrijeba. Klub s najboljim bodovnim učinkom igrat će protiv posljednjeg na ljestvici od 16 klubova koji su prošli dalje, drugoplasirani s pretposljednjim i tako dalje.

U slučaju jednakog broja bodova dvaju ili više klubova, a takvih će biti podosta, gledat će se ukupna gol-razlika. Namjera je da se na taj način poveća važnost svake utakmica i da se natjera momčadi da pokušaju postići što više golova. Primjerice, ako netko vodi 5:0 u 60. minuti, trener neće "zaključivati" utakmicu, nego će vjerojatno pokušati postići još pokoji gol. Momčadi koje budu plasirane od 17. do 24. mjesta natjecanje će nastaviti u Europskoj ligi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...