MILORAD DODIK OPET VRIJEĐAO INZKA I PIC: "Hajde, majstore, promijeni me ako možeš"

"Inzko je remetilački faktor, koji bi konačno trebao napustiti BiH", poručio je Dodik.

  • Politika

  • 03. Dec. 2020  04. Dec. 2020

  • 0

Predsjedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponovio je da je Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) nelegalno i da on ne čita komunikee koje PIC usvoji.

"Već deset godina ne čitam isprazne komunike PIC-a, jer umišljaju da nama treba da daju zadatke kao da nemamo pametnijeg posla. Nisam čitao ni posljednji komunike i ne zanima me. PIC bi konačno trebalo da prestane da na takav način djeluje", rekao je Dodik novinarima.

On je naveo da u posljednjih pet godina "nijedan komunike nije ispunjen i da je sve isprazna priča".

"Dosta je više tutorstva i da se govori šta ovdje treba da radimo. Savršeno dobro znamo šta treba da radimo, a oni su u značajnom obimu remetilački faktor, pogotovo visoki predstavnik koji bi konačno morao da napusti BiH", kazao je Dodik.

Naveo je da je tek sinoć saznao da je PIC imao dvodnevnu sjednicu, dodavši da Rusija ne podržava komunike PIC-a.

"Taj pravični svijet ne dozvoljava Srbima u BiH samoopredeljenje, a Albancima, kao nacionalnoj manjini na Kosovu, pokušava da podrži neku državu. To je nepravedan odnos", rekao je Dodik koristeći uvredljivo ime za Albance - Šiptari.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da je dao rok od šest mjeseci političarima u BiH da promijene politiku ili će tražiti reagovanje EU, Dodik je rekao - ko još veruje Inzku, odakle mu nadležnost i da li piše u Daytonskom sporazumu da može da mijenja politiku u BiH.

"Inzko služi za zamajavanje, jer hoće da se dopadne političkom Sarajevu i zato nešto izmišlja. Šta znači promjena politike, to je priča Sarajeva da dolazi nova administracija SAD pa se probudio Inzko da ne zaostaje za očekivanjima Bošnjaka. Kada je on sa ozbiljnim političarem razgovarao", naveo je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Dodao je da je Inzko "šeret koji pokušava da na sebe skrene medijsku pažnju".

"Koga će kazniti i kakvo njegovo kažnjavanje? Deset godina ne može da objavi odluku u našem Službenom glasniku i tako neće moći ni sada. Inzko je smiješna figura u ispunjavanju očekivanja morbidnog političkog Sarajeva da neko bude kažnjen", smatra Dodik.

On je dodao da mu je bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović poručio da mora promijeniti politiku inače će nestati sa političke scene.

"Ne mislim mijenjati politiku, a Inzka se ne bojim, njegove prijetnje su prazna priča i izazivam ga da me promijeni. Hajde majstore da vidim kako ćeš to uraditi", zaključio je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...