OPOZICIJA U RS-u SPREMA RUŠENJE VLADE RADOVANA VIŠKOVIĆA: U tome ih može omesti sukob Jelene Trivić i Nenada Nešića

Opozicione partije u Skupštini Republike Srpske, nakon pobjede na lokalnim izborima u Banjoj Luci, užurbano rade na prepakivanju većine u Skupštini RS kako bi srušili vladu Radovana Viškovića i formirali novu bez Dodikovog SNSD-a.

  • Politika

  • 03. Dec. 2020  04. Dec. 2020

  • 0

Prema pisanju banjalučkih "Nezavisnih novina", opozicija računa na poslanike koji su proteklih sedmica i mjeseci okrenuli leđa vladajućem SNSD-u, i njegovim političkim satelitima.

No, "Nezavisne novine" također pišu da bi planovi opozicije mogli pasti u vodu u+zbog ozbiljnog sukoba koji tinja između Nenada Nešića, predsjednika DNS-a, i Jelene Trivić, potpredsjednice PDP-a i veoma uticajne političarke u toj partiji.

Naime, prema nezvaničnim informacijama, dio opozicionih partija, predvođenih SDS-om, smatra da bez Nešićeve pomoći neće biti moguće smijeniti trenutnu vlast, a dio PDP-a se, kako saznaju Nezavisne novine, također slaže s ovakvim stavom. Trivićeva je, pak, stavila do znanja da ne želi da Nešić dobije visoke pozicije u eventualnoj novoj vladi koju bi formirale ove stranke zbog sumnji na korupciju i kriminal.

Ove glasine i poluinformacije ovih dana su izbile u javnost, prvo nakon što je Nešić Trivićevu javno prozvao, a onda i nakon što je Trivićeva na ove optužbe direktno odgovorila.

Nešić je, naime, u emisiji Elta televizije optužio PDP da su krivi za poraz njihovog kandidata za gradonačelnika u Prijedoru i da je za to odgovorna lična politička ambicija Trivićeve.

"Oni su poklonili pobjedu SNSD-u i postavlja se pitanje njihove odgovornosti. Da li će iko snositi odgovornost u PDP-u, pa i sama gospođa Jelena Trivić, koja se nekad malo čudno ponaša. Ona je glavna prepreka stvaranju nove skupštinske većine u RS i glavna prepreka promjena u RS", rekao je Nešić.

Osvrćući se na izjavu Trivićeve o tome da DNS treba da doživi katarzu i da zato nije spremna da prihvati da PDP i DNS zajednički djeluju, Nešić je rekao da su pozvali SDS i PDP na saradnju, ali da je Trivićeva to onemogućila.

"Očekujem da dobijem odgovor na pitanje zašto ne želite da potpišemo koalicioni sporazum, što će značiti pobjedu aktuelne vlasti na izborima, i gdje je vaša odgovornost za gubitak Prijedora", rekao je Nešić. Naglasio je da, koliko on zna, Trivićeva nije srećna što je Stanivuković pobijedio u Banjaluci.

"Jedina katarza za nju je da bude predsjednik RS. A sutra će doći kod nas da joj damo podršku da bude predsjednik RS", rekao je Nešić.

Po svemu sudeći, Trivićeva je na ovo Nešićevo pitanje dala odgovor na svom zvaničnom Facebook profilu, istakavši da je protiv da se Nešića podrži da bude predsjednik nove vlade, čak i ako bi to značilo da ona ne bi postala predsjednica RS.

"Jeste, gospodine Nešiću, kada je stigao taj sporazum od strane DNS-a prema PDP-u, ja sam bila protiv. Ne zato što imam nešto protiv Vas lično, nego zato što smatram, a to sam rekla nebrojeno puta, da tek treba da se dokažete kao opozicija. Smatram da nas bilo koji preuranjen sporazum s vama dovodi u situciju izdaje svih onih birača koji smatraju da nisu svi isti, da politika nisu samo kombinatorike, fotelje, vlast, funkcije", napisala je Trivićeva. Naglasila je da bi trebalo vidjeti da se sa SNSD-om razišao zbog različitih pogleda na politike, principe i vrijednosti ili je to rezultat ličnih nezadovoljstava podjelom plijena.

"Ja smatram da je ovo drugo i trebaće dosta Vrbasa proteći da se vi dokažete da ste se promijenili. 20 godina ste u RS radili isto što i SNSD. Zašto bismo Vam sad naprasno vjerovali? Znala sam da ćete atakovati na mene lično i znala sam da će biti nisko, ali nisam znala da će biti priglupo", napisala je Trivićeva. Odbacila je tvrdnju da nije srećna što je Stanivuković postao gradonačelnik, ali je i priznala da je njena lična politička ambicija da bude zajednički kandidat opozicije za predsjednika RS 2022. godine.

"Istina je i da sam u nekom užem krugu rekla da ako je uslov da mandat za vladu obećam Nešiću, onda neka traže drugog kandidata. Za mene postoje politički principi. To Vas je zaboljelo. Jednostavno, gospodine Nešiću, ja u Vama ne vidim promjenu. Vi ste sve ono protiv čega se ja u politici borim. Možda je trebalo da pričamo prije ovog medijskog rata. Ali ne znam iskreno da li bih s Vama mogla spojiti pet smislenih rečenica", rekla je Trivićeva.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, na Twitteru je osudio Nešićevu izjavu i nazvao je neprihvatljivom i nekorektnom.

"Neprihvatljiva je i nekorektna izjava lidera DNS-a o PDP-u, našim ključnim ljudima koji su nosioci promjena i našim izbornim koalicijama sa SDS-om. Tako se ne stiče povjerenje i zato smo sa pravom obazrivi", napisao je Borenović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...